Health

Let op: hier kan jij aan merken dat je een vitaminetekort hebt

Ben je moe of zit jij gewoon niet zo lekker in je vel? Dat kan aan een hoop dingen liggen, maar het kan al helpen om gezond te eten. Dat zijn namelijk ook symptomen van een vitaminetekort. Geen zorgen, wij helpen je er zo vanaf.  

Hieraan kan jij merken dat je een vitaminetekort hebt

Sommige signalen hiervan herken je misschien wel. Van anderen hadden wij ook geen idee! Welke vitamines moet jij meer naar binnen werken?

Ineens altijd moe?

Vermoeidheid is misschien wel het bekendste signaal van vitaminetekort. Dat komt door een tekort aan vitamine D en gaat meestal gepaard met depressieve gevoelens en lusteloosheid. Wat je ertegen doet? Een lawa! Zorg dat je zo’n 15-30 minuten per dag buiten bent. Één keer per week vis eten kan ook helpen. 

Kramp

Kramp is echt een verschikkelijke pijn. Dat je daar ineens veel last van hebt, kan komen door een tekort aan calcium, magnesium of kalium. Waarschijnlijk heb je er nog meer last van bij het sporten, doordat je zweet verdwijnen er dan namelijk mineralen uit je lichaam. Gelukkig is er een simpele oplossing. Door veel noten, bananen en appels te eten ben jij dan zo weer de oude! 

Meer haaruitval dan normaal

Wij meiden hebben met onze lange lokken al snel last van haaruitval. Maar wanneer jij dagelijks een hamster aan haar verliest kan het wel eens door een vitamine B-tekort komen. Biotine en vitamine B8 zorgt ervoor dat je weer genoeg keratine produceert. En dat zorgt weer voor een gezonde haargroei, gezonde huid én sterke nagels. Biotine zit in melk, eieren, noten en pinda’s.

Gele vlekken in oogwit

Gele vlekken in je oogwit worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine B12. Vitamine B12 speelt namelijk een essentiële rol bij de productie van het DNA dat nodig is om rode bloedcellen aan te maken. De oplossing, vraag je? Melk, vis en vlees bevat veel B12.  

Scheuren in je mondhoek

Een laag gehalte vitamine B, ijzer of zink kan zorgen voor deze pijnlijke scheurtjes in de mondhoeken. Het eten van vlees en vis kan daar goed bij helpen. Ben jij vega? Dan helpen linzen, noten, spinazie en gedroogde tomaten net zo goed!

Je handen en voeten vallen in slaap

Een gebrek aan vitamine B12 kan ervoor zorgen dat je zenuwcellen verslechteren en dat leidt tot tintelingen in je voeten en handen. Dit noemen we ook wel een slapende voet of hand en is echt heel vervelend. Heftig eraan is ook dat je evenwicht een beetje verstoord kan raken. En kan een tekort aan B12 voor stress zorgen, dat je sneller moet huilen en moeite hebt met dingen onthouden. Spinazie, bonen, eieren, vis en asperges kunnen dit snel verhelpen! There you go.

Lees ook:

6 x waarom ‘s ochtends koud douchen hartstikke goed voor je is

Vaak misselijk? Dit kan de reden zijn