Health

6 x waarom ‘s ochtends koud douchen hartstikke goed voor je is

Wij vrouwen staan er nog wel eens om bekend dat we het heerlijk vinden om de douche op 100 graden te zetten. We hebben alleen lekker gedoucht als de hele badkamer vol met stoom staat en we met rode billen de douche uit stappen. Hoe heerlijk dat ook is, koud douchen is echt veel beter voor je! Wij leggen je uit waarom.

6 x waarom ’s ochtends koud douchen hartstikke goed voor je is

Heb jij het altijd koud? Dan hebben wij de oplossing voor je gevonden.

Door koud te douchen kan jij beter omgaan met kou

Door koud te douchen stimuleer je je lichaam om bruin vet aan te maken. We horen je al denken: “VET?! Dat is het laatste wat we willen!” Jij denkt dan aan wit vet, dat dient voornamelijk als opslagruimte en hiervan wil je inderdaad niet te veel in je lichaam hebben. Bruin vet wil je daarentegen wel in je lichaam! De voornaamste taak van bruin vet is de productie van warmte. Wanneer jij staat te rillen van de kou gaat je lichaam bruin vet aanmaken. Dat bruine vet produceert de warmte die je nodig hebt. Koud douchen zorgt er dus voor dat jouw innerlijke thermostaat zelf de temperatuur in je lichaam weer kan regelen. Met koud douchen train jij je lichaam om te gaan met de kou. 

Koud douchen versterkt je weerstand en verbetert je bloedcirculatie

Een koude douche heeft op jouw lichaam een hormetisch effect. Hormese betekent kortdurende stress en de aanpassing van jouw lichaam hierop. Door de schok van de koude douche wordt je immuunsysteem geprikkeld en dat zorgt ervoor dat jouw lichaam meer witte bloedcellen aanmaakt! Witte bloedcellen vechten tegen alle virussen en bacteriën in jouw lichaam, dus dat zorgt ervoor dat jij minder ziek wordt. Ook je bloedsomloop wordt verbeterd. Je lichaam moet hard aan het werk om het warm te houden en dus pompt je hart meer bloed door je lichaam. Daar krijg je bijvoorbeeld gezonder haar van. *wink wink*

Koud douchen zorgt voor een glowing skin

Doordat door het koude water jouw bloedvaten en spieren samentrekken wordt jouw huidje gladder en strakker! Ook zorgt koud water ervoor dat jouw huid niet zo snel meer uitdroogt. 

Van koud douchen krijg je energie

Na ongeveer vijf minuutjes onder de douche krijg jij het ‘i’m alive’ gevoel! Je hart klopt sneller en het bloed stroomt sneller door je lichaam. Door de verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen ben jij meer alert en begin jij je ochtend heer-lijk. Goodmorning

Van koud douchen val je af

Natuurlijk niet de belangrijkste reden, maar wel leuk om te weten. Van koud douchen val je af. Dat heeft weer te maken met dat bruine vet! Hoe meer, hoe beter. Bruin vet zorgt voor een hogere stofwisseling en zo raak jij sneller je kilo’s kwijt.

Koud douchen heeft positief effect op je sportprestaties

Koud douchen helpt namelijk tegen spierpijn! Door de verbeterde bloedsomloop die je krijgt tijdens het douchen met koud water worden de afvalstoffen in jouw spieren sneller afgevoerd en herstellen jouw pijnlijke spieren sneller! Dan kan jij weer snel zonder pijn verder sporten! Yay!

Lees ook:

Vaak misselijk? Dit kan de reden zijn

Alles wat je moet weten over queefing