Lifestyle

Zo zorg je ervoor dat je huisdier geen stress heeft tijdens Oud en Nieuw

huisdier-oud-en-nieuw

Oudjaarsdag breekt morgen aan en dat betekent: muziek, vuurwerk en keihard ‘gelukkig nieuwjaar’ schreeuwen! Oud en Nieuw is de meest luidruchtige feestdag van het jaar en hoewel de meeste mensen dat niet zo erg vinden, is dat voor huisdieren vaak een ander verhaal. Dus wil je dat jouw huisdier ook een ontspannen jaarwisseling heeft? Dan is dit wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat ze niet teveel stress hebben. 

1. Laat ze niet alleen

Voor je huisdier is Oud en Nieuw een hele spannende dag. Het is daarom erg belangrijk dat je de hele dag bij ze blijft. Er zijn veel harde knallen te horen gedurende de avond en als je ze alleen laat kunnen ze daar nog zenuwachtiger van worden. Huisdieren vinden het geruststellend om te weten dat er dan een vertrouwd persoon in de buurt is.

2. Troosten als ze bang zijn

Je huisdier helpen tijdens New Years Eve kan door ze geruststellend toespreken of door ze even vast te houden. Eerder werd dit gezien als een foute manier van troosten, omdat ze dan juist kunnen doorslaan in dat gevoel. Toch is heel even laten weten dat je er voor ze bent heel fijn voor ze. Pak die lieverds dus maar goed vast!

3. Zorg dat ze weg kunnen kruipen naar hun plekje

Elk huisdier heeft een vast plekje in huis waar ze zich graag terugtrekken, zoals een mandje of hok. Zorg daarom dat je huisdier de mogelijkheid heeft om weg te kruipen naar die vertrouwde plek. Ze voelen zich hier veilig. Probeer ze dus niet uit deze plek te trekken, want dan worden ze alleen maar angstiger en onrustiger.

4. Laat ze niet naar buiten gaan

Door de schrik van vuurwerk of ander lawaai kan je huisdier in paniek raken en wegrennen. Houd daarom rond de jaarwisseling ramen en deuren gesloten, zodat je huisdier niet naar buiten kan vluchten. Het is dan ook verstandig om je hond al ruim voordat het vuurwerk begint uit te laten. Volgens de Dierenbescherming kun je de kat ook beter binnenlaten.

5. Geen kalmeringsmiddelen

De Dierenbescherming raadt het af om je huisdier kalmeringsmiddelen te geven. In veel gevallen wordt het dier dan namelijk wel verdoofd, maar het gehoor blijft hetzelfde of wordt zelfs intenser. Het dier is dan nog altijd angstig, maar kan er dan niet op reageren. Niet doen, dus!

Lees ook:
Drink je geen alcohol? Maak dan deze alcoholvrije drankjes voor Oud en Nieuw!

6. Oorbeschermers

Er zijn geluidswerende doppen en koptelefoons die je je huisdier kan opzetten. Zo horen ze alle geluiden minder hard en zullen ze minder angstig zijn. Om ze alvast te laten wennen kun je deze een paar dagen voor Oudjaar bij ze opzetten.

7. Zorg voor afleiding

Als je huisdier iets heeft waar hij of zij zich op kan focussen, zal het makkelijker zijn voor ze om minder te letten op alle drukte en geluiden. Geef ze een snoepje of speeltje waar ze even zoet mee zijn. Daarnaast kan het ook helpen om de tv of radio iets harder te zetten. Zo kan je de herrie van buiten een beetje maskeren.

8. Waarschuw je omgeving

Als één van je buren ondanks de nieuwe regels toch besluit om vuurwerk af te steken, geef dan aan dat dat niet prettig is voor je huisdier. Vraag diegene om het vuurwerk niet voor je huis af te steken maar een ander plekje op te zoeken. Dat scheelt al een hoop in de luidheid van de knallen, waardoor de schrikreactie bij je huisdier ook wat minder groot zal zijn.

9. Wennen aan vuurwerk- en onweersgeluiden

Je kan je huisdier ook aan de harde geluiden en klappen laten wennen. Dit doe je door een audio met vuurwerk- en onweersgeluiden af te spelen. Begin hier een paar dagen van tevoren mee en bouw elke dag het volume op. Je huisdier zal meer gewend raken aan de harde geluiden en ze zullen aan jouw desinteresse merken dat er ondanks het geknal niets aan de hand is.

Fijne jaarwisseling alvast girls!

Beeld: Instagram