Travel

Hier wil je heen: ontdek tradities van over de hele wereld tijdens de feestdagen

Even heel eerlijk hè; hoe graag wil jij momenteel naar een ver, warm land met azuurblauw water en een parelwit strand? Wij gokken dat het antwoord ‘heel graag’ is. Om jullie reisplannen alvast iets meer ‘dichtbij’ te laten komen hebben wij alvast wat tradities van over de hele wereld tijdens de feestdagen verzameld. Met wat fijne hoteltips per plek! 

Tradities over de hele wereld tijdens de feestdagen

Tuurlijk kan je het lekker dichtbij zoeken, en naar Brussel of Maastricht vertrekken. Als je écht een cultuurschok wil ervaren kan je het echter het beste iets verder van huis zoeken. Volgens onderzoek wil 61 procent van de Nederlanders nieuwe ervaringen opdoen tijdens het reizen en Booking.com heeft daarom allerlei bijzondere feestelijke tradities op een rijtje gezet. En wij delen deze megavette tradities van over de hele wereld tijdens de feestdagen natuurlijk met alle liefde!

Philadelphia, VS – Thanksgiving

In de Verenigde Staten worden de feestdagen altijd uitgebreid gevierd. ‘The holiday season’ begint eigenlijk al eind november met de feestdag Thanksgiving. Op deze dag is een goedgevulde turkey essentieel en komt de familie bijeen om stil te staan bij alles waar ze dankbaar voor zijn. Deze feeststemming wordt zeker doorgetrokken tot aan de kerstdagen, waarbij de gemiddelde Amerikaan weer enorm uitpakt. Grote kerstbomen, vele cadeau’s en een uitgebreid kerstmaal: kerstmis vier je groots in de VS. Zelf kerst vieren op ‘the American way?’ Serveer dan een gevulde kalkoen met kerst, met een lekkere cranberry-saus. 

Tradities wereld feestdagen

Op zoek naar een fijn hotel? Voor de unieke feestdagen-ervaring moet je in Philadelphia zijn. Hier vind je de door een familie beheerde boetiek B&B, Cornerstone Bed & Breakfast. Een gerestaureerd Victoriaans huis uit 1865 met luxe kamers die gasten comfort en een perfecte gelegenheid biedt om te ontspannen. Gasten kunnen ook elke ochtend genieten van een heerlijk ontbijt, gebaseerd op lokale ingrediënten. 

München, Duitsland – Nikolaustag

In Duitsland werd op 6 december ‘Nikolaustag’ de kerstperiode ingeluid. De traditie komt voort uit ons welbekende Sint Nikolaas (Sinterklaas dus) en is in Duitsland ook enorm populair. Kinderen zetten dan hun schoenen bij de voordeur of open haard en hopen de volgende ochtend kleine cadeautjes en snoep in hun schoenen terug te vinden. De kerstsfeer zit er in Duitsland altijd goed in: onze oosterburen staan natuurlijk bekend om de vele kerstmarkten die in de gehele decembermaand overal te vinden zijn.

Tradities wereld feestdagen

Als hoteltip willen we BEYOND by Geisel met je delen, dit is de perfecte optie voor wie in een echte kerststemming wil komen. Gelegen in het hart van München kunnen gasten vanuit de relaxte wijnbar genieten van het uitzicht op het stadhuis van München of eropuit gaan om te ontdekken wat de stad te bieden heeft tijdens de feestdagen. De metro is dichtbij, maar je kunt de stad ook op de fiets verkennen, onder begeleiding van een gids, langs bezienswaardigheden zoals het Bayerisches Nationalmuseum en de Odeonsplatz.

Stockholm, Zweden – Luciatåg

De Zweden beginnen aan hun feestdagenperiode op 13 december met Luciatåg. Met een kaarsverlichte optocht wordt beschermheilige St. Lucia herdacht. In de twee daaropvolgende weken maken de Zweden zich op voor Julafton, oftewel Kerstmis. In Zweden wordt Kerstavond, 24 december, uitgebreid gevierd en zijn Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag (juldagen) wat minder belangrijk. Ook typische Zweedse lekkernijen serveren met kerst? Maak dan een kerstbuffet met onder andere haring, gerookte zalm, ansjovis en Janssons frestelse (een soort aardappelgratin).  

Tradities wereld feestdagen

Zoek je nog een fijne plek om te slapen? In Stockholm vind je het gezellige Downtown Camper, dat verschillende activiteiten aanbiedt. Voor degenen die willen ontspannen voordat de drukte van Kerstmis begint is er een wellnesscentrum, compleet met een sauna op het dak en een zwembad met uitzicht over de stad. Voor de meer actieve reiziger is er ook genoeg te doen. Denk aan filmavonden, yoga-, kajak- en skateboardlessen.   

Buenos Aires, Argentinië – Kerstdagen

Wie december kent als een koudere periode, kan wegdromen bij de zonnige kerstperiode van Argentinië. Hier zijn de kerstbomen versierd met plukjes watten om het idee van een witte Kerst te geven en is de traditionele kerststal (Pesebre) het middelpunt van de prachtig versierde huizen. Als je ‘s avonds door de stad loopt kun je een spectaculair schouwspel in de lucht zien: papieren lantaarns met kleine kaarsjes (globos), die vaak in de stad worden aangestoken. Driekoningendag, op 6 januari, is een dag van cadeautjes. Kinderen zetten traditioneel hun schoenen bij de deur, om die ‘s ochtends met geschenken gevuld terug te vinden. 

Tradities wereld feestdagen

Om te slapen willen we het stijlvolle en verfijnde Casa Bevant met je delen, dit hotel heeft een eigentijds Argentijns design en is centraal gelegen met gemakkelijke toegang tot lokale bezienswaardigheden zoals het Museo Nacional de Bellas Artes en het Teatro Colón. Een bezoek aan de hoofdstad is niet compleet zonder privérondleiding door Buenos Aires, waar je de hoogtepunten van de stad, zoals de wijken San Telmo en Palermo, leert kennen.

New York City, VS – Kwanzaa

Kwanzaa is een jaarlijkse viering voor de ontwikkeling van de van de Afro-Amerikaanse community. Het feest vindt jaarlijks plaats van 26 december tot en met 1 januari en is geworteld in zeven principes die bekend staan als Nguzo Saba. Elk van de zeven dagen wordt gewijd aan een van deze principes. In New York City zijn er verschillende activiteiten om dit te vieren, waaronder livemuziek en kunst op het Kwanzaa Fest in Brooklyn. 

Tradities wereld feestdagen

Het Hotel Indigo in Williamsburg biedt megaveel luxe in een modern hotel met mooi design. Met een buitenzwembad, een fitnesscentrum en een fantastisch restaurant kan jij straks ontspannen in deze trendy wijk in de Big Apple. Het hotel ligt ook op een klein eindje rijden van het Brooklyn Children’s Museum, waar het grootste familie Kwanzaa-gezinsevent van New York City wordt gehouden met een vijfdaags programma van cultuur, kunst, dans en muziek.

Kyoto, Japan – Omisoka

Oudejaarsavond in Japan staat bekend als Omisoka, een traditioneel feest op de laatste dag van het jaar. Het is hét moment om oude problemen op te lossen en oude spullen op te ruimen, en zo plaats te maken voor een frisse start in het nieuwe jaar. Sounds amazing! Familie en vrienden komen samen voor een feestmaal, in afwachting van het middernachtritueel van joyanokane – het luiden van de bel.

Tradities wereld feestdagen 

Zoek je naar een plek om te overnachten? We got you. Ryokan Mugen werd 160 jaar geleden gebouwd en is op korte loopafstand van het kasteel van Nijo, UNESCO werelderfgoed. Dit hotel biedt moderne voorzieningen en heeft de traditionele uitstraling van de Japanse cultuur weten te behouden en is daarom zeker een plekje op jouw reis-bucketlist waard. 

Amsterdam, Nederland – Kerst

Ons eigen Nederland staat in december natuurlijk ook geheel in het teken van feestdagen, vieringen en gezelligheid. Tijdens de kerstdagen is in elke huiskamer een prachtig versierde kerstboom te vinden, worden in keukens de lekkerste gerechten bereid en spenderen we tijd met de mensen van wie we houden!

Tradities wereld feestdagen

Kerst vieren met een knisperend haardvuur en een glas glühwein, in een idyllisch houten huisje midden in de natuur. Perfect recept voor een onvergetelijk weekend? Pal op de Veluwe, bij het knusse dorp Velp ligt het Buitenplaats Beekhuizen. De privéhuisjes komen met een eigen terras, kitchenette én een outdoor hot tub. Dat wil je, toch? Let’s go!

In samenwerking met Booking.com