Lifestyle

Ha, zo maar even uitproberen: middagdutjes zijn ontzettend goed voor je gezondheid

De drie uur dip, wie kent hem niet. Je word moe en het liefst zou je even willen liggen. Helaas laat het Nederlandse ritme dit niet toe en moeten we vaak gewoon weer door. Maar misschien kan je dat maar beter wel doen, want een middagdutje doen is juist heel gezond! En dat komt door deze zes redenen. Nappy time

Middagdutjes zijn goed voor je gezondheid

Tukken, dutten of soezen. Een middagdutje doen is voor vele mensen iets om over te dromen. We zijn vaak veel te druk en op werk slapen geeft geen goede indruk. Toch kun je het maar beter wel doen, want dutten is heel goed voor jou gezondheid! En dat komt door deze zes redenen

1. Je voelt je fitter

Met een dutje bestrijd je vermoeidheid! Dat klinkt gek, maar het zorgt ervoor dat jij je minder slaperig voelt. Vaak is twintig minuten al genoeg om er weer helemaal fris tegen aan te kunnen! Het word niet voor niets een powernap genoemd 😉

2. Je hebt minder stress

Met een dutje geef jij jezelf de ruimte om even alles op een rijtje te zetten. En dit kan hele positieve gevolgen hebben! Het Amerikaanse National Institute of Mental Health zegt dat je door te dutten minder kans hebt op een burn-out. Dit komt omdat overdag slapen stressverlagend is en daardoor vermindert het gevoelens van irratie en frustratie. En dat is weer super gezond voor jou mental health!

3. Je kunt je beter concentreren

Het Amerikaans ruimtevaartinstituut NASA is erg positief over middagdutjes. In een onderzoek van NASA keken ze naar het verband tussen prestaties en middagdutjes. Wat bleek? Na een dutje van 25 minuten waren de medewerkers van NASA 54% geconcentreerder. Zo reageerden ze sneller op vragen en konden ze situaties beter overzien. In totaal stegen de prestaties van de dutters met 34%. Tijd voor een middagdutje dus!

4. Gezond hart

Wist jij dat middagslapers een gezonder hart hebben? Dit blijkt uit een onderzoek van Griekse doktoren. Ze analyseerde het nap-gedrag van 368 mannen en vrouwen met een hoge bloeddruk. De doktoren zagen dat de hartslag van de dutters met 11 procent daalde en hun bloeddruk daalde met 5 procent. Heb jij dus last van een hoge bloeddruk, dan is een dutje doen misschien wel de oplossing.  

5. Je krijgt een beter geheugen

Ooit gemerkt dat als je moe bent, je geheugen minder goed is? Dat is niet zo gek, zeggen Matthew Walker en Robert Stickgold van Harvard Medical School. Slapen verbeterd namelijk je denkvermogen. Dit komt doordat je tijdens je dutje de tijd krijgt om kennis te orderen. Je hersenen verplaatsen informatie van je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen. Bij mensen die niet slapen, raakt het kortetermijngeheugen overprikkeld en kan er geen nieuwe informatie worden opgeslagen.

6. Je bent creatiever

Slaap zorgt ervoor dat je dingen sneller loslaat. Maar het schud tegerlijkertijd ook je hersenen wakker. Je kunt problemen beter oplossen en je bent dus creatiever. Dat blijkt uit onderzoek van de Engelse professor Richard Wiseman. Je dutje hoeft dus helemaal niet lang te zijn om creatiever te zijn. Toch blijven wij liever wel wat langer liggen. 

Lees ook:

Nog wakker? Dit is het perfecte tijdstip om te gaan slapen volgens de wetenschap

Kan je slecht in slaap komen? Deze 6 tips helpen je

 

Bron: gezondheidsnet.nl