Lifestyle

Mycoplasma: alles wat je moet weten over deze nieuwe soa

Als je seks hebt zonder condoom bestaat er een kans dat je een soa oploopt. De meest voorkomende soa’s zijn chlamydia, gonorroe en trichomonas. Maar nu is er een nieuwe soa die ook in dat rijtje thuis hoort: mycoplasma. Op deze soa wordt niet standaard getest en je kunt deze dus hebben zonder dat je dit weet. Daarom vertellen wij jou alles wat je moet weten over deze onbekende soa. 

Wat is mycoplasma?

Laten we eerst maar eens uitleggen wat mycoplasma genitalium is. Mycoplasma is een bacterie en deze behoort tot de groep van de mycoplasma bacteriën. Deze groep bacteriën hebben allen als eigenschap dat ze geen celwand hebben. Omdat het geen celwand heeft is het makkelijker voor bacteriën om zich te weren tegen anti-biotica. De bacterie kan bij mannen zorgen voor een ontsteking van de urinebuis en bij vrouwen kan het zorgen voor ontstekingen in de plasbuis, baarmoederhals en eileiders. Omdat de soa nog vrij nieuw is, is dit alleen in zeldzame gevallen, maar alsnog absoluut geen pretje. Omdat mycoplasma niet standaard wordt getest, zijn er geen actuele cijfers over hoe vaak het voorkomt. Vaak wordt er ook pas op mycoplasma getest als iemand klachten blijft hebben, maar geen chlamydia of gonorroe heeft.

Hoe krijg je mycoplasma?

Mycoplasma kan worden overgedragen door seksueel contact. Oftewel: als je seks hebt zonder condoom. De bacterie is bij mannen vaak te vinden in de plasbuis. Bij vrouwen kan Mycoplasma voorkomen in de vagina, urinebuis, keel of het laatste gedeelte van de endeldarm (rectum). De soa kan dus ook worden overgedragen door orale of anale seks. De kans dat je Mycoplasma overdraagt is ongeveer net zo groot als die van chlamydia. Uit een recent Nederlands onderzoek blijkt dat 4,5% van de 1200 gesteste patiënten positief was op Mycoplasma Genitalium. Bij Gonorroe is dat percentage 1,8%. 

Wat zijn de klachten bij Mycoplasma?

De klachten bij Mycoplasma verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo kan het bij mannen voor een branderig gevoel bij het plassen zorgen maar ook jeuk, irritatie en afscheiding komen vaker voor bij mannen met Mycoplasma.

Bij vrouwen kan Mycoplasma ook zorgen voor een branderig gevoel bij het plassen, maar ook kan het zorgen voor meer afscheiding, bloedverlies na seksueel contact of bloedverlies tussen je menstruaties door. De infectie kan ook aanwezig zijn zonder dat je klachten hebt. Om deze reden is Mycoplasma vrij gevaarlijk omdat het kan leiden tot onvruchtbaarheid of ontstekingen van het baarmoederslijmvlies, het kleine bekken of de baarmoederhals. 

Hoe behandel je Mycoplasma? 

Als je getest word op een Mycoplasma-infectie wordt er bij vrouwen een vaginale swab afgenomen. Bij mannen is dit een PCR-test op urine. Als je ook onveilige orale of anale seks hebt gehad kan er ook op die plekken getest worden.

Maar hoe behandel je Mycoplasma? Nou, dat ligt een klein beetje ingewikkeld. Dit komt door de toenemende anti-biotica resistentie van deze bacterie. Hierdoor is het niet altijd duidelijk of er behandeld moet worden als de infectie geen of weinig symptomen geeft. Dit is ook de reden dat er niet standaard getest wordt op mycoplasma. Heb je klachten of heeft je één van je recente bedpartners klachten? Laat je voor de zekerheid testen op alle soa’s. Better safe than sorry, right?

Lees ook:

Bloed jij tijdens de seks? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken

Who knew: dit zijn 5 dingen waar je flamoes allergisch voor kan zijn

Bron: stadskliniek