Lifestyle

Dit is waarom je jezelf in de spiegel knap vindt, maar op je selfie minder

Deze kennen we allemaal wel, toch? In de spiegel zie je er fantastisch uit, en wanneer je van precies dezelfde hoek een selfie maakt blijkt dat allemaal wel mee (of tegen) te vallen. Naast het feit dat dit strontirritant is, blijkt hier een hele theorie achter te zitten.

Knap in de spiegel, minder op je selfie

Nopes, je bent niet de enige die zichzelf knapper vindt in de spiegel dan op een selfie. Benieuwd naar de reden hierachter? Lees dan vooral even verder.
 

Jij bént je spiegelbeeld

Even eerlijk, we kijken sowieso meer dan dertig keer per dag in een spiegel. Toch? ‘S ochtends bij het tanden poetsen, een snelle outfit check.. Je bent dus volledig gewend aan je eigen spiegelbeeld. Dit zie je dus als ‘origineel’ en de mooiere versie van jezelf. Als je dan naar een foto van jezelf kijkt, valt het enigszins tegen. Je ziet jezelf namelijk ook nog eens omgekeerd. Als je de foto na het maken bewerkt en omdraait, is ‘ie ineens veel mooier. Weird.

Symmetrischer in spiegelbeeld

Daarnaast is er nog een reden voor; in de spiegel is je gezicht doorgaans meer symmetrisch. De assymetrie is namelijk minder in de reflectie van de spiegel. Foto’s, daarentegen, worden een soort 2D-versie van jou, waarbij bepaalde hoeken je gelaatstrekken kunnen vervormen of afvlakken. Ook worden alle onhandige gezichtsuidrukkingen vastgelegd en valt dat je ook ineens op. Normaal zie je dat logischerwijs niet bij jezelf. Tenzij je de hele dag in de spiegel loopt te turen, maar daar gaan we voor het gemak maar niet vanuit.