Lifestyle

Deze uitspraken herken jij sowieso als Twentse schone

Hee Twentenaar! Als Twentsch boerinnetje ga jij onderstaande uitspraken sowieso herkennen. Let’s go!

De meest Twentse uitspraken ooit

Het echte échte Twentse dialect is af en toe gewoon niet te verstaan (denk maar aan je oma, oom of tante die met een borrel op over van alles en nog wat loopt te lullen op je verjaardag). Onderstaande uitspraken schieten er echter nog wel eens bij in zonder dat je ‘t door hebt. 😉

1. De winkel is los

Anderen kijken je zeer zeker weten raar aan als je dit zegt, maar in het Twents is het hartstikke normaal om het woord ‘los’ te gebruiken als je wil zeggen dat het raam open staat of de supermarkt inmiddels geopend is.

2. Die kwark is kapot

Nee, je refereert nu niet naar een bak in elkaar geslagen kwark. Het betekent dat je kwark zeer waarschijnlijk over datum is!

3. Onmeunig

Dit woord gebruiken ze nergens anders. Wij gebruiken dit bijvoeglijk voornaamwoord alleen als we iets ontzettend fijn of gaaf of leuk vinden. 

4. Heb je de kop verkeerd staan?

You grumpy lady. Zegt iemand dit tegen je? Dan moet je even iets aan je humeur gaan doen, want dit betekent dat iemand je chagrijnig vindt. Of gewoon lekker chagrijnig blijven, het is tenslotte jouw mood. 

5. Dat loopt wel los

Wat loopt los? Koeien, kippen, schapen? Nopes. Dit betekent alleen maar dat iemand positief in het leven staat, hij of zij denkt namelijk dat alles uiteindelijk wel goed komt.

6. De kattenbak

En dan hebben we het dus niet over het bakje waar je kat zijn of haar behoefte in doet, maar de kofferbak.

7. Brommers kiek’n

Deze hoeven we inmiddels niet meer toe te lichten, toch? 

8. De crackers zijn slof

Blijkbaar is dit alleen in Twente een ding. Je hebt een slof vuurwerk, maar ook koekjes of crackers die slof zijn. Ofwel zacht. 

9. Ik heb de pruimen op

Dit betekent dat jij je zo snel mogelijk richting je bed moet bewegen, want je bent hartstikke moe. Sleep well!

10. Ik pak de paling in

Een uitspraak van de visboer, zal je misschien wel denken. Niets is minder waar, dit houdt namelijk in dat je er vandoor gaat. Ajuus!