Lifestyle

Met deze 7 tips wordt een Sinterklaas gedicht maken een piece of cake

Het Sinterklaasfeest is onderweg en dat betekent surprises en gedichten maken. Een origineel Sinterklaas gedicht maken is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom gaat Girlscene op onderzoek uit zodat jij weet hoe je het best een Sinterklaas gedicht kan maken.

Sinterklaas gedicht maken

Sint en Piet zaten te denken, wat ze jou zouden schenken. Dit is toch wel de meest gebruikte zin in een Sinterklaas gedicht. En hoewel die lekker rijmt, is het allesbehalve origineel. Een Sinterklaas gedicht maken voor een surprise is best lastig omdat het persoonlijk is. Je wil niet alleen een goede verhaallijn hebben, ook moet het natuurlijk rijmen. Maar hoe maak je een surprise Sinterklaas gedicht? Wij hebben 7 tips!

Sinterklaas gedicht maken? 7 x tips

Sinterklaas gedicht maken tip 1: kies het onderwerp.

First things first: waar ga je het over hebben in je gedicht? Om dit makkelijk te bepalen maak je een mindmap. Schrijf de naam van de ontvanger van het gedicht op een papier met een cirkel eromheen. Schrijf nu om de cirkel alles wat in je opkomt als je aan diegene denkt. Als je hiermee klaar bent kijk je naar wat je op hebt geschreven en ga je de woorden met elkaar verbinden. 

Sinterklaas gedicht maken tip 2: zoek rijmwoorden.   

Je hebt een mindmap gemaakt en het is duidelijk welke onderwerpen je wil gebruiken. Nu ga je de belangrijkste onderwerpen van je mindmap rijmen. Zo krijg je een duidelijk beeld welke woorden zo kunnen blijven, en welke woorden een andere benaming nodig hebben.

Sinterklaas gedicht maken tip 3: kies een rijmconstructie

Er zijn verschillende rijmconstructies en het is belangrijk dat je bepaald welke rijmconstructie je gaat gebruiken voor het maken van je Sinterklaas gedicht. Je hebt verschillende rijmconstructies, de bekendste en makkelijkste manieren om te rijmen zijn:

De AABB-rijmconstructie:

Ik rijm een Sinterklaas gedicht

Samen met mijn nicht

Met deze tips ben je snel

En makkelijk ook wel.

De ABAB-rijmconstructie:

Ik rijm een Sinterklaas gedicht

Dit vind ik een beetje eng

Daarom doe ik het samen met mijn nicht

Want die is lekker streng

Maak je keuze in de rijmconstructie voordat je gaat schrijven. Een goed plan hebben scheelt veel tijd en zorgt ervoor dat je sneller bent.

Sinterklaas gedicht maken tip 4: kies een inleiding, kern en slot

Het kiezen van een inleiding, kern en slot onderwerp zorgt voor een goede flow in je gedicht. Het is mooi als een gedicht opbouwend is, en eindigt with a bang! Voor het bepalen van je inleiding kern en slot kan je teruggaan naar de mindmap.  

Sinterklaas gedicht maken tip 5: maak kleine rijmpjes

Het maken van een perfect doorlopend gedicht is niet in één keer gebeurd. Maak daarom eerst kleine rijmpjes. Pak een van de mindmap onderwerpen erbij en probeer er een klein rijmpje van te maken. Later kan je de stukken aan elkaar rijmen. Met deze tips blijf je niet elke keer hangen bij één stukje.  

Sinterklaas gedicht maken tip 6: gebruik originele woorden

We zeiden het eerder al maar ‘denken’ rijmen op ‘schenken’ zijn de meest gebruikte rijmwoorden voor een sinterklaas gedicht. Probeer daarom originele woorden te gebruiken. Kijk naar je mindmap en probeer je onderwerpen anders te formuleren. Kom je er niet uit? Pak er een woordenboek bij!

Sinterklaas gedicht maken tip 7: lees het gedicht hardop voor

De laatste tip voor het schrijven van een Sinterklaas surprise gedicht is het hardop voorlezen van je gedicht. Zo kom je erachter of het gedicht lekker doorloopt, en er geen tongbrekers zijn. Ook is het handig om de spelfouten eruit te halen.

Lees ook:

Dit zijn de leukste Sinterklaas cadeautjes onder de €15

10x waarom Sinterklaas vroeger zo geweldig was

 

 

Bron: plusonlineBeeld: istock