Beauty

Onderzocht: zijn wattenstaafjes slecht voor je oren?

Een wattenstaafje is perfect voor het weghalen van mascara onder je ogen en natuurlijk om je oren mee schoon te maken. Maar is dat eigenlijk wel zo goed? Spits die oortjes maar goed, want wij vertellen je of wattenstaafjes slecht zijn voor je oren.

Zijn wattenstaafjes slecht voor je oren?

Wattenstaafjes gebruiken we naast het weghalen van mascara, ook voor het weghalen van oorsmeer. Je wil natuurlijk niet dat je oren vol zitten met gele smurrie (iewl) dus het weghalen ervan doen we regelmatig. Toch blijkt dit allesbehalve goed te zijn voor je oren en is het zelfs gevaarlijk. Wattenstaafjes duwen namelijk het oorsmeer verder in het oor en dit kan voor een prop in de gehoorgang zorgen. En dat kan als gevolg hebben dat je minder hoort. Wattes?

Is het weghalen van oorsmeer belangrijk?

Door wattenstaafjes in je oren te duwen kan je dus je gehoor beschadigen. Sommige mensen duwen het wattenstaafje te ver waardoor ze hun trommelvlies aantasten. Je trommelvlies is een dun vliesje aan het eind van de gehoorgang, als je deze beschadigt kan dat nare gevolgen hebben. Maar ook oorsmeer weghalen is erg slecht voor jou lieve oortjes. Oorsmeer heeft namelijk een belangrijke functie. Het zorgt ervoor dat de huid in het oor niet uitgedroogd en het beschermt de gehoorgang tegen bacteriën. Het weghalen van oorsmeer kan dus zorgen voor een ontsteking. En dat wil je echt niet!

Hoe maak je je oren veilig schoon?

Oké, oorsmeer weghalen met een wattenstaafjes kunnen we dus beter laten. Maar hoe verwijderen we dan oorsmeer? Sommige oren maken te veel oorsmeer aan waardoor ook dat ervoor kan zorgen dat je minder hoort. Als dat het geval is, raden we je aan om naar de huisarts te gaan. Die zullen je oren uitspuiten met heet water en overtollig oorsmeer verwijderen. Zit er alleen oorsmeer in de oorschelp? Dan kan je dat het beste weghalen met een handdoek. Als laatste optie kan het zijn dat jouw oorsmeer hard is in plaats van zacht. Doe dan een druppel olie in je oren, hiermee wordt het weghalen ervan soepeler en makkelijker. Dus knoop het in je oren: wattenstaafjes zijn slecht voor je oren!

Lees ook:

Deze 8 onlogische dingen vergeet je vaak schoon te maken

Hier herken jij je in als je de enige bent uit je vriendengroep zonder draadloze oordopjes

AirPods schoonmaken: zo vaak moet het (en zo doe je dat)

Bron: nu.nlBeeld: istock