Food

5x lekkere én gezonde studenten recepten

De vraag die we bijna elke dag aan onszelf stellen is ‘wat eten we vanavond’. Als student is het lastig om elke keer weer een gezonde en goedkope maaltijd op tafel te zetten. Daarom hebben wij voor jou 5 studenten recepten die lekker en gezond zijn. Enjoy!

Studenten recepten

Studenten recept: blije penne  

De naam van dit recept zegt het al: van deze penne word je echt blij. Het is goedkoop, super yummie en je kan dit makkelijk voor een grote groep maken.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • –        350 g mini pennen
  • –        250 g Mascarpone
  • –        250 g cherrytomaatjes
  • –        200 g hamreepjes
  • –        1 bosje salade ui (bosui)
  • –        200 g geraspte (jonge) kaas

Bereiding

Stap 1: verwarm de oven voor op 200 graden en zet een pan met water op.

Stap 2: Als het water kookt gooi je de penne erin. De pasta heeft zes à zeven minuten nodig om gaar te worden en in deze tijd snijd je de bosui en de tomaatjes.

Stap 3: Als de pasta klaar is, giet je deze af. Nu komt het aan op snelheid, want je wilt dat de mascarpone warm genoeg wordt om te smelten. Gooi na het afgieten van de pasta zo snel mogelijk de mascarpone erbij, zodat deze goed mixed met de pasta.

Stap 4: Als de mascarpone is verdeeld over de pasta gooi je de tomaatjes, bosui en hamreepjes erbij en roer tot het gelijk verdeeld is over de pasta.

Stap 5: Pak nu een ovenschaal en vet deze in. Verdeel de pasta over de overschaal en bestrooi het geheel met kaas. Zet de pasta vijftien minuten in de oven. In deze tijd kun je alvast de afwas doen, dat scheelt je tijd na het eten!

Tip! Hou je van spicy? Dan kan je ook een pepertje fijnsnijden en toevoegen aan stap 4!

Studenten recepten

Studenten recept: courgettesoep

Wij zweren bij soep! Het is niet alleen een gezond studenten recept, ook is soep super easy mee te nemen en zo verspil je geen eten. 

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • –        2 el olijfolie
  • –        3 courgettes
  • –        1 grote ui, of 2 kleine uien
  • –        1 teentje knoflook
  • –        1,25 liter water
  • –        2 groente bouillonblokjes
  • –       15 g muntblaadjes
  • –        Zout en peper
  • –        45 g geitenkaas (optioneel)

Bereiding

Stap 1: snijd de courgette en ui in stukjes en pers de knoflook.

Stap 2: fruit de uitjes in een soeppan, en gooi na een minuut de courgette en geperste knoflook erbij. Breng op smaak met een klein beetje peper en zout.  

Stap 3: Voeg nu het water, de groente bouillonblokjes en de munt toe. Laat 20 minuten zachtjes koken.

Stap 4: Laat de soep eventjes afkoelen, en pureer het daarna tot een soep zonder stukjes.

Stap 5 (optioneel): serveer de soep met geitenkaas. De kaas zal smelten en zorgen voor een smaakexplosie. 

Studenten recepten

Studenten recept: Thaise curry

Een curry is een heerlijk gerecht om te maken voor een groep, of als je weinig tijd hebt om de rest van de week te koken. Heb je veel over? Dan is dit gerecht makkelijk te verdelen in bakjes, zodat jij de volgende drukke dag alleen op het magnetron knopje hoeft te drukken. 

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • –        300 g witte rijst
  • –        300 g kipfilet
  • –        Gele curry paste
  • –        Zonnebloemolie
  • –        3 tomaten
  • –        450 g diepvries tuinerwten
  • –        165 ml kokosroom

Bereiding 

Stap 1: kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking

Stap 2: snijd de kipfilet in blokjes en de tomaat in partjes.

Stap 3: Verhit olie in een wok pan en bak de kip in 3 minuten gaar en een beetje bruin.

Stap 4: voeg de gele curry paste toe aan de kip en bak 1 minuut mee

Stap 5: Voeg de tomaat en tuinerwten toe en bak dit 3 minuten mee.

Stap 6: schenk de kokosroom erbij en laat het geheel nog eens 3 minuten stoven.

Stap 7: serveer de curry met rijst en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Studenten recepten

Studenten recept: zalmpakketjes uit de oven

Zalm is iets prijziger, maar omdat je de meeste ingredienten al thuis hebt, is dit dus alsnog een goedkoop studenten recept.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • –        1 kg kruimelige aardappelen
  • –        450 g diepvries tuinerwten
  • –        2 preien
  • –        4 diepvries wilde zalmfilets
  • –        1 tl kerriepoeder
  • –        4 el water

Bereiding

Stap 1: verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en kook ze in 20 minuten gaar. Kook de tuinerwten de laatste 3 minuten mee.

Stap 2: was en droog de preien. Halveer de preien in de lengte en snijd ze dan in vier gelijke stukken.

Stap 3: Verdeel de prei over 4 stukken aluminiumfolie. Leg de zalm erop en bestrooi met de kerrie en peper.

Stap 4: voeg 1 el water per pakketje toe en vouw ze losjes maar goed dicht zodat er geen stoom kan ontsnappen. Bak de pakketjes ongeveer 12 minuten in het midden van de oven.

Stap 5: giet de aardappelen en erwten af. Vang een kopje kookvocht op en stamp met dat kookvocht de aardappelen en erwten tot een smeuïge puree. Voeg eventueel wat zout en peper toe voor de smaak.

Stap 6: haal de zalmpakketjes uit de oven en serveer ze op het bord samen met de puree. 

Studenten recepten

Studenten recept: zoete pasta salade

Dit recept is heerlijk als lunch, avondeten, maar ook bij een picknick is dit een gezond studenten recept.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • –        400 g salade pasta penne
  • –        5 el mayonaise
  • –        150 g mais
  • –        300 g augurken
  • –        2 appels
  • –        350 g gerookte kipfilet reepjes
  • –        250 g cherrytomaatjes

Bereiding 

Stap 1: zet het water op en kook de pasta volgens de verpakking.

Stap 2: snijd de augurken, appels en tomaten in kleine stukjes.

Stap 3: open het maisblik en laat het maiswater eruit stromen. Giet nu de pasta af en laat eventjes afkoelen.

Stap 4: doe de pasta in een grote schaal of pan. Voeg de mayonaise erbij en verdeel zodat alle pasta smeuïg is.

Stap 5: voeg nu de augurken, appel, tomaatjes, mais en kipfilet reepjes toe en roer tot het 1 geheel is.

Stap 6: laat het ongeveer een half uur afkoelen in de koelkast zodat je pastasalade koud en dus extra fris geserveerd kan worden.

Beeld: istock