Lifestyle

Fun fact: je bent net zo brak na een aantal drankjes als wanneer je een nacht niet slaapt

Slapen is heel belangrijk (en fijn), maar het komt ook wel eens voor dat we een nachtje doorhalen. Of het nu kwam omdat je je favoriete serie echt niet kon uitzetten, of omdat je een avondje heerlijk ging stappen (good old days). Wist je dat je de volgende dag net zo brak bent na een aantal drankjes, als wanneer je een nacht niet slaapt? 

Brak na een nacht niet slapen

Wanneer je een nachtje hebt doorgehaald, kun je je waarschijnlijk nog wel herinneren hoe je je de volgende dag voelde. Helemaal van het padje af en niet wetend in welk jaar je nou zat. Brak dus. Niet zo gek, want het is dus gebleken dat je net zo brak bent na een aantal wijntjes of andere alcoholische versnaperingen als wanneer je een nachtje niet slaapt.

Er gebeurt blijkbaar heel veel met je lichaam wanneer je niet slaapt. En als we even gaan vergelijken, heeft heeft het allemaal verrekte veel weg van de symptomen van een kater…

Gevolgen na een nacht niet slapen

De uitspraak ‘slaap kun je nooit meer inhalen’, komt wel heel dichtbij zo. Je voelt je waarschijnlijk al niet helemaal fit, maar er zijn dus ook échte dingen die er gebeuren in je lichaam. Dít zijn de gevolgen na een nacht niet slapen (of wanneer je een avond iets teveel hebt gedronken).

Je wordt vergeetachtig

Om tien uur ’s ochtends een afspraak bij schoonmoeders? Compleet vergeten. Het kan inderdaad kloppen dat je na een nacht niet geslapen te hebben, nogal veel dingen vergeet. Een menselijk vergiet much? Je hersenen zijn er op dat moment niet helemaal meer bij, dus dingen onthouden die je twee minuten geleden nog hebt gedaan? Dat wordt even ver weggestopt.

Je wordt én voelt je opgezet

Waar slaap je kan helpen om af te vallen – want slaap is belangrijk – werkt het helaas ook andersom. Wanneer je een nachtje niet onder het wol kruipt kan je juist dikker worden – en je voelt je opgezet. En laten we eerlijk zijn, van dat opgeblazen gevoel houden we allemaal niet echt. Het zou zélfs zo zijn, dat je BMI door een nachtje niet slapen al omhoog (!) kan gaan.

Break outs op je huid

Het is niet alleen voor je binnenkant niet zo’n pretje om niet geslapen te hebben. Ook voor je huid is het niet zo’n fijne ervaring. Je vochtgehalte en pH-waarde van je huid worden zo verstoord en kunnen je huid dus niet goed herstellen. Gevolg: puistjes en oneffenheden waar je nét van af was.

★ Vrolijkheid ten top

Niet dus. Je bent moe, dus een hele gezellige sfeer in huis is er niet. Je irriteert je aan elk klein dingetje en men moet eigenlijk ver bij je weg blijven. Misschien verstandig dat je eerst even bijslaapt voor je je weer bij de mensheid voegt.

Bijtanken

We told you, dit heeft allemaal aardig wat weg van een kater of niet? En hoe leuk een nachtje doorhalen (voor sommigen) dan ook klinkt – toch is het misschien slim om zo min mogelijk rustmomenten te skippen. Niet alleen fijner voor jou, maar ook voor je omgeving.

Lees ook:
8 bizarre geneesmiddelen tegen katers uit andere landen
Dit is de reden waarom je trek hebt in vet eten na het drinken van alcohol

Bron: Famme.nlBeeld: iStock