Travel

Fulltime reizen én werken: Jody (30) doet het samen met haar vriend: “wij hebben amper ruzie”

Met een cocktail in je hand aan de rand van het zwembad je geld verdienen, dat willen we allemaal wel! Online werken, ook wel de digital nomad lifestyle genoemd, wordt steeds populairder. Zeker nu we door al dat thuiswerken weten dat veel werk ook online gedaan kan worden! Jody Op Den Buijsch (30) nam die stap. Samen met haar vriend werkt en reist ze de hele wereld rond. “Wij hebben echt nooit ruzie.”

Zeg je digital nomad, dan zeg je vrijheid. Als jouw werk ook online gedaan kan worden en je baas vindt het goed, waarom zou je dan niet naar de andere kant van de wereld verkassen? Vindt ‘ie dat niet goed, dan kan je ook je éigen business beginnen. Hallo tropische temperaturen en bijbehorende cocktail! Jody Op Den Buijsch nam deze stap op destijds 28-jarige leeftijd. In 2019 zegde ze haar vaste baan op om fulltime reizen en werken te combineren. En haar vriend ging mee.

Proeven van het vrije leven
“Dol op reizen was ik altijd al, maar ik had nooit gedacht dat je er ook je fulltime job van zou kunnen maken. Ik heb toerisme én commerciële economie gestudeerd. Tijdens die laatste studie leerde ik veel over marketing en ondernemen. Hierdoor ben ik super breed opgeleid. Een stage in Valencia voor vijf maanden was voor mij als reisjunkie een logische nieuwe stap. Na mijn afstuderen ging ik weer ‘normaal doen’ zoals mensen dat verwachtten en werkte ik vijf jaar bij een online marketingbureau in Nederland, maar al mijn vakantiedagen maakte ik op aan reizen. Uiteindelijk heb ik in 2017 al mijn dagen opgespaard, aangevuld met wat onbetaald verlof, om samen met mijn vriend drie maanden weg te kunnen, naar Azië. Achteraf heb ik hier toen al een klein beetje van het locatie onafhankelijke leven mogen proeven, maar dat besefte ik toen nog niet. Ik las wel veel blogs over de digital nomad lifestyle, maar besefte me nooit dat het iets voor mij kon zijn.”

Avontuurlijke liefde
Via gezamenlijke vrienden leerde Jody in 2012 de avontuurlijke Sander kennen. Hij had er net zes weken alleen reizen door Canada opzitten en de twee hadden direct een klik. “In onze liefde voor het reizen vonden we elkaar. Ik merkte meteen op dat hij net zo flexibel is als ik. Het duurde dan ook niet lang voor we beiden onze banen opzegden en er samen vandoor gingen.” Haar vriend heeft een eigen webshop en zelf werkt Jody als freelance tekstschrijver. Perfect om aan de rand van het zwembad te doen dus!

In elkaars aura
Het zaadje om digital nomad te worden, was dus gepland. De eerste bestemming werd Bali, hét walhalla voor digital nomads. En hoewel het stel al gewend was lang en veel op elkaars lip te zitten, hebben ze nooit ruzie. “In het begin was ik daar wel bang voor, maar we laten elkaar heel erg vrij. We hebben dan ook echt geen issues samen.” Afijn, Jody geeft toe dat het slechts één keer misging. “Mijn vriend heeft een eigen webshop en ik ging op een gegeven moment klusjes voor hem doen. Uiteindelijk bleek dat ik deze taakjes vaak liet liggen en voorrang gaf aan mijn eigen betalende klanten. Dat leverde wel frustratie op voor hem. Dus toen hebben we besloten om nooit meer voor elkaar te gaan werken.” Privé en werk gescheiden houden helpt het reizende koppel sowieso heel erg. Zo is Jody meer iemand die graag in coworking spaces werkt, oftewel in een koffietentje met haar laptop. Maar ook buiten werk om verschillen de twee. “Zet mij bij het zwembad of de zee en ik maak direct nieuwe vrienden. Of ik ga lekker sporten. Ik verveel me nooit, anders word je wereld wel heel klein. Als je samen reist én werkt, ben je heel erg op elkaar aangewezen.”

Huisje boompje?
Inmiddels zijn Jody en Sander na een lange periode aan het strand van Mexico even terug bij familie in Nederland, maar ze kunnen zich haast niet meer voorstellen dat ze ooit gaan settelen in Nederland. Al krijgt Jody die vraag nog wel regelmatig. “Mensen willen graag weten ‘wanneer ik weer normaal ga doen’. Wanneer koop ik een huis? Komen er binnenkort kinderen? Al zijn dat toch vaak de oudere generaties die zo denken. Mijn vriendinnen zijn hartstikke enthousiast en blij als ik weer even in Nederland ben, maar ze zijn er ook aan gewend dat ik al snel weer wegga. In het begin organiseerden ze elke keer een afscheidscommité voor me, maar daar zijn ze al snel weer mee opgehouden. Ze gunnen mij letterlijk en figuurlijk de wereld en zien wel wanneer ik weer verschijn.”  

Ben jij benieuwd geworden naar wat Jody en haar vriend allemaal meemaken? Via hun blog The Dutch Nomads houden ze je up-to-dates.