Lifestyle

10 dingen waarvan jij je pas realiseert dat ze duur zijn als je ze zelf moet gaan betalen

Een drankje doen, een dagje weg of het kopen van een fiets. Dit zijn dingen die jouw ouders waarschijnlijk vroeger voor jou hebben betaald. Maar nu jij op jezelf woont merk je pas hoe duur het allemaal is. Wij verzamelde 10 dingen waarvan jij niet wist dat ze duur waren totdat je op jezelf ging wonen.

Toen jij nog bij je ouders woonde had je een luizenleventje. Je had gratis onderdak, gratis eten en soms kreeg je nog een leuk extraatje. Nu je op jezelf woont heb je dit niet meer en nu heb je pas door hoe duur het leven is. Deze 10 dingen zijn een stuk duurder dan jij dacht.

1. Boodschappen

Natuurlijk hoeven boodschappen niet duur te zijn. Maar als je een avondje verse zalm wil eten met luxe groenten ben je toch wel veel geld kwijt. Dan maar de goedkope variant!

2. Belastingen en verzekeringen

Gemeentelijke belastingen, wegenbelasting, zorgverzekering en ga zo maar door. Jij wist vroeger niet eens dat al deze belastingen en verzekeringen bestonden, maar nu moet je ze allemaal betalen.

3. Het openbaar vervoer

Vroeger keek jij je ouders lief aan en dan brachten ze je overal naartoe. Hadden ze geen tijd of geen zin? Dan krijg jij geld voor het ov. Nu je dit zelf moet betalen heb jij pas door hoe duur dit is. Pffff, dan toch maar met de auto?

via GIPHY

4. Meubels

Een kleine tafel voor 40 euro gevonden? Een koopje! Pas toen jij je eigen plekje ging inrichten had jij door hoe duur dit is. Een tafel, stoelen, een bed en dan ook nog gordijnen? Zeg maar gerust een rib uit je lijf!

5. Abonnementen

Een paar euro per maand aan Spotify, Netflix, je telefoon en de sportschool. Als je dit allemaal bij elkaar optelt ben je heel wat geld kwijt. Misschien dat jij stiekem nog maar inlogt op het account van je ouders.

6. Een huisdier

Een lief beestje in je huis. Dit wil toch iedereen! Maar niet alleen je huisdier kost geld, natuurlijk ook het onderhoud ervan. Eten, speeltjes en eventueel naar de dierenarts. Bij een huisdier komen meer kosten bij kijken dan jij dacht.

via GIPHY

7. Water, gas en licht

Jij liet de lamp altijd aanstaan en stond makkelijk een uur onder de douche. Nu jij op jezelf woont denk je hier wel anders over. Als het koud is trek jij eerst een extra trui aan voordat jij de kachel hoger doet.

8. Een fiets

Wil jij een goede fiets kopen? Dan ben je al snel honderd(en) euro’s kwijt. Vroeger was dit een terugkomend verjaardagscadeau, maar nu heb je toch maar een swapfiets geleend.

9. Zorg

Heb jij je eigen risico ook heel hoog staan? Zo hoef je per maand niet veel te betalen. Helaas betekent dit ook dat je veel zorg zelf moet betalen. Al helemaal als je regelmatig naar de fysio gaat of anticonceptie gebruikt.

10. Sportkleding

Een goed paar schoenen, een sport bh en een sportlegging. Jij betaalt je helemaal scheel aan die sportkleding. Wil jij leuke en goedkope sportkleding scoren? Klik dan hier!

via GIPHY

Beeld: istock