Health

Dit is waarom de eerste zoen met je nieuwe lover superbelangrijk is

Zoenen met iemand die je leuk vindt is superfijn. Maar wist je dat een eerste zoen meer vertelt dan je zou denken? De Amerikaanse University at Albany deed onderzoek naar wat zoenen allemaal prijsgeeft en ontdekte een paar hele interessante feitjes. Dit is waarom voor het eerst zoenen met een nieuw iemand superbelangrijk is. 

De eerste zoen zegt veel over de aantrekkingskracht tussen jullie 

Evolutionair psycholoog Gordon Gallup, die dit onderzoek deed, vroeg duizend studenten naar hun ervaringen met zoenen. Wat bleek? Na een eerste zoen kun je veel zeggen over de aantrekkingskracht tussen je nieuwe lover en jou. 59 procent van de mannen en 66 procent van de vrouwen vertelde namelijk dat de aantrekkingskracht verdween na een eerste zoen. Dat kwam niet doordat de ander slecht zoende, de vonk verdween gewoon plotseling zonder een echte oorzaak.

Volgens Gallup komt dat doordat chemische signalen een grote rol spelen. Die zorgen ervoor dat je geen relatie met iemand aangaat die genetisch gezien niet bij je past. Blijkbaar weet je lichaam na de eerste zoen dus al best snel of je een goede match bent of niet! 

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Uit het zoenonderzoek kwamen ook verschillen naar boven tussen mannen en vrouwen. Zo vinden vrouwen het onbewust belangrijker hoe iemand ruikt en smaakt tijdens het zoenen. Ook gaat een vrouw minder snel met een man naar bed als er niet eerst alleen gezoend is.

Is er niet eerst gezoend? Voor veel mannen maakt dat wat minder uit. Ze vinden het vaak ook minder erg om met iemand seks te hebben die niet lekker zoent. Vrouwen vinden een eerste zoen over het algemeen belangrijker en willen de vonk voelen. Dat heeft ook weer met evolutionaire eigenschappen te maken en het vinden van een goede partner. Met de liefde van je leven wil je tenslotte sneller kinderen.

Ook zegt de onderzoeker dat mannen hun lover zoenen om haar in bed te krijgen. En dat schijnt biologisch gezien vooral te lukken door veel speeksel. ‘Hoe natter, hoe meer testosteron in de vrouwenmond komt, en hoe meer zin ze krijgt.’ 

Nog meer interessante feitjes over zoenen? Hier lees je nog 10 verrassende weetjes over zoenen die ongetwijfeld nieuw voor je zijn.

Bron: QuestBeeld: iStock