Health

De kleur van je menstruatiebloed: wat zegt het over jouw gezondheid?

kleur-menstruatiebloed

Het is weer die tijd van de maand...Dat betekent buikpijn, hoofdpijn en heftige moodswings. Bij de ene persoon is de menstruatie heel heftig en voor de ander valt het heel erg mee. Hoeveel bloed je verliest en de kleur en geur verschillen per vrouw. Wij zochten uit wat de kleuren van jouw menstruatiebloed zeggen over je gezondheid.

Wat betekent de kleur van je menstruatiebloed?

Elke maand verliest je tussen de 30 ml en 60 ml bloed tijdens je menstruatie. De kleur, geur en hoeveelheid kunnen veel zeggen over je lichaam. Vooral over je hormoonhuishouding. Ben jij benieuwd wat de kleur van jouw bloed betekent? Lees dan snel verder!

Roze

Als jouw menstruatiebloed wat roze is dan kan het zijn dat je oestrogeenniveau laag is. Bloed jij nu lichter dan normaal of ben jij een fanatieke sporter? Dan is deze kans nog groter. Uit onderzoek blijkt dat fanatiek sporten ervoor kan zorgen dat je oestrogeenniveau omlaag gaat en dit kan je menstruatie beïnvloeden. In principe is dit geen probleem, maar let wel op! Als dit te lang aanhoudt dan kan je osteoporose krijgen. Ook kan de roze kleur een teken zijn dat je de overgang in gaat, maar dat zou wel heel vroeg zijn!

Geel of witachtig

Ziet het er geel of witachtig uit? Dan moet je het goed in de gaten houden! Vaak komt je lichaam dan stoffen tekort. Vooral als het er wit uitziet dan gaat er iets niet goed. Dan kan je last hebben van bloedarmoede. Blijft de kleur na twee of drie cycli nog vreemd? Ga dan naar de dokter en waarschijnlijk moet je bloed prikken. Zo kunnen ze zien welke stoffen jij tekort komt.

 

Donkerbruin

Als je menstruatiebloed donkerbruin is dan zijn het vaak resten van de vorige keer. Dit klinkt misschien vreemd en niet goed, maar dat is heel normaal! Vaak blijven er nog wat resten baarmoederslijmvlies in je lichaam en deze komen er vanzelf uit. Geen reden om je zorgen te maken dus.

Een mix van grijs en rood

Dit is vaak geen goed teken… Ziet jouw bloed eruit als een mix van grijs en rood? Dan brengt het waarschijnlijk ook een nare geur met zich mee. De kans dat jij een soa hebt (of een andere infectie) is vrij groot. Je kan het beste even langs de dokter gaan en jezelf laten checken.

Jamkleurig met klonten

Is jouw bloed jamkleurig? Dan heb je waarschijnlijk te veel oestrogeen en te weinig progesteron. Dit zijn twee verschillende hormonen die je lichaam aanmaakt als je ongesteld wordt. Dit is geen probleem, maar als de klonten groter worden dan een muntje van 50 cent dan moet je opletten. Probeer dan eens minder zuivel, soja en suiker te eten.

Lees ook:
Dit is wat je poep zegt over de gezondheid van je lichaam

Helderrood

Yes, jouw menstruatiebloed ziet er goed uit! Helderrood is een ‘normale’ kleur. Voor iedereen zal ‘normaal’ er anders uitzien, maar het betekent dat je helemaal in balans bent.

Beeld: pinterest