Food

De lekkerste zomerdrankjes met lavendel: zo maak je ze

Bij lavendel denk je misschien eerder aan handcrèmes of geurkaarsen dan aan lekkere drankjes, maar trust us: deze zomerse drankjes met lavendel wil je écht proberen. Je kunt namelijk alle kanten op met lavendel, maak bijvoorbeeld een lavendel koffie of een lekkere cocktail. We zetten er een paar voor je op een rij. 

Lavendel cocktails

Recept voor twee personen

Deze cocktail met wodka kost wat meer werk dan normaal, maar daarna heb je een van de lekkerste zomerse drankjes met lavendel. Zo maak je deze cocktail met je eigen lavendelsiroop (al kun je natuurlijk ook siroop in winkel kopen!)

Wat heb je nodig?
– 1 liter water
– 1 kg suiker
– 2 el lavendelknopjes
– 300 ml wodka
– 60 ml citroensap
– 2 takjes eetbare lavendel

Zo maak je deze lavendel cocktail
1. Begin met het maken van je eigen lavendelsiroop. Breng een liter water met een kilo suiker aan de kook. Zorg dat de suiker helemaal oplost. Klaar? Haal de pan van het vuur en doe de lavendelknopjes erbij. Daarna laat je dit alles 10 minuten trekken. Als dat klaar is, zeef je de siroop en laat je het afkoelen. 
2. Pak een tray om ijsblokjes in te vriezen. Meng 100 milliliter lavendelsiroop met wat water en schenk dit in de tray. Zet het in de vriezer. Als het goed is, is het in ongeveer een uurtje bevroren. 
3. Schenk de 300 ml wodka, 60 ml citroensap en een scheutje lavendelsiroop in de shaker. Voeg ook de lavendelijsblokjes toe en schud vervolgens goed met de shaker. Schenk de cocktail daarna in mooie glazen en maak het eventueel af met een takje lavendel of een stukje citroen voor de decoratie. 

Bron recept: 24Kitchen

Lavendel ijskoffie

Zomerse drankjes met lavendel kunnen met alcohol, maar ook zeker zonder. Deze lavendel latte is bijvoorbeeld perfect voor een middagje chillen op je balkon of in het park. Zo maak je deze ijskoffie

Wat heb je nodig?
– 65 gram (of 1/2 cup) suiker
– 65 ml (of 1/2 cup) water
– 2 theelepels gedroogde lavendel
– 2 takjes verse lavendel
– 1 vanilleboon in tweeën gedeeld
– ½ theelepel vanille-extract
– 180 ml melk (je kunt zelf kiezen wat voor soort melk)
– 2 shots espresso
– 2 eetlepels lavendel-vanillesiroop

Zo maak je deze lavendel latte 
1. Eerst ga je lavendel-vanillesiroop maken. Doe de suiker, het water, de lavendel en de vanilleboon in een pan op middelhoog vuur. Klop tot de suiker is opgelost en breng het mengsel aan de kook. Kook vervolgens 1 minuut. Zet het vuur uit en laat alles afkoelen. Daarna zeef je het mengsel en verwijder je de lavendeltakjes.  Roer het vanille-extract erdoor. 
2. Vul een groot glas met ijsblokken. Voeg melk toe naar keuze, bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk. Daarna doe je 2 lepels van je zelfgemaakte siroop bij de melk en roer je dat goed door. Hierna doe je 2 shots espresso bij de melk. Garneer met een takje verse lavendel en voilà! 

Bron recept: howsweeteats.com

zomerse drankjes met lavendel lavendel ijskoffie

Lavendel Limonade Mocktail

Naast cocktails kun je natuurlijk ook mocktails maken met lavendel. Deze mocktail is misschien wel een van de meest perfecte zomerse drankjes met lavendel. Je kunt ‘m tenslotte op elk moment van de dag drinken. Ook is het een lekker fris drankje voor tijdens een hittegolf.

Wat heb je nodig?
– 2 theelepels gedroogde lavendel
– 2 theelepels zoetstof
– 2 eetlepels citroensap
– 250 ml kokend water
– 2 kopjes bruisend water

Zo maak je het
1. Doe de lavendel, zoetstof en water in een kleine steelpan en breng aan de kook.
Draai naar heel laag, zodat het water gewoon stoomt. Laat staan tot de kleur uit de lavendel is verdwenen (ongeveer 7-8 minuten). Zeef en laat afkoelen.
2. Pak een groot glas of een kan en voeg ijsblokken toe. Daarna doe je 2 eetlepels van de lavendelsiroop en 2 eetlepels van het citroensap in het glas/de kan. Hierna voeg je bruisend water toe. Proost!

 

Bron: 24Kitchen, howsweeteats.com, The Mindful MocktailBeeld: iStock

Must reads 👀