Lifestyle

Zo nostalgisch: deze spellen speelde je vroeger op het schoolplein

Vroeger speelde je van alles op het schoolplein – van tikkertje tot hinkelen. Deze spellen die je vroeger nog meer op het schoolplein speelde ken je vast ook nog wel. 

1. Elastieken
Je was vroeger heel cool als je kon elastieken. Twee klasgenoten deden het elastiek om hun benen en jij stal de show met je elastiekkunsten. Misschien zong je er zelfs wel bij: ‘e-la-stie-ken, erin, eruit, erop, eraf, draai, spring’. 

2. Jongens tegen de meisjes
Meestal speelde je met je vriendinnetjes op het schoolplein, maar af en toe werd er ook jongens tegen de meisjes gespeeld. Daarvoor moest je keihard rennen over het schoolplein om niet door een jongen gepakt te worden. 

3. Annemaria koekoek
Ken je Annemaria koekoek nog? Hierbij ging één iemand omgedraaid tegen de muur staan op het schoolplein om vervolgens langzaam ‘Annemaria koekoek’ te zeggen. Als ‘ie omdraaide moest iedereen zo stil mogelijk blijven staan. Wie het eerste bij de klasgenoot bij de muur was, had gewonnen. 

4. Verstoppertje
De klassieker verstoppertje kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Een van de leukste dingen om te doen op het schoolplein, zeker als je goede verstopplekken had (achter het fietsenhok bijvoorbeeld!) Jezelf achter de juf verstoppen werkte soms ook goed. 

5. Tien tellen in de rimboe
Nog spannender dan verstoppertje was het spel tien tellen in de rimboe. Eerst moet je jezelf verstoppen in 10 tellen. Als de zoeker je niet kon vinden, riep hij of zij ‘negen tellen in de rimboe’ waarna je de zoeker weer moest aantikken en je je razendsnel weer moest verstoppen. 

6. Stand in de mand 
Als je ‘stand in de mand en de bal die is voor…’ hoorde en dan je naam, wist je dat je de bal moest vangen. Had je ‘m gevangen? Dan riep je ‘stop!’ en rolde je de bal tussen de benen van je klasgenootjes op het schoolplein door. 

7. (Slinger)tikkertje 
Ook een klassieker: tikkertje. Keihard rennen over het schoolplein en de tikker ontwijken vond je helemaal geweldig op de basisschool. En: ken je slingertikkertje of het hilarische wc-tikkertje nog?! 

8. Hinkelen 
Een andere klassieker op het schoolplein is natuurlijk hinkelen. Met stoepkrijt tekende je een heel hinkelpad. Als je echt stoer was, maakte je ‘m soms nog wel langer dan tien vakken. En iedereen op de basisschool wilde dan meedoen! 

9. Stand in de mand 
Als je ‘stand in de mand en de bal die is voor…’ hoorde en dan je naam, wist je dat je de bal moest vangen. Had je ‘m gevangen? Dan riep je ‘stop!’ en rolde je de bal tussen de benen van je klasgenootjes op het schoolplein door. 

10. Schipper, mag ik overvaren?
Ken je ‘Schipper, mag ik overvaren?’ nog? Daarbij moest je het plein oversteken zonder door de schipper te worden afgetikt.  Daarbij moest je eerst Schipper mag ik overvaren? Ja of nee?
Moet ik dan ook geld betalen? Ja of nee? 
zingen. De schipper bepaalde dan hoe je over moest steken, bijvoorbeeld door te hinkelen. 

Beeld: iStock