Lifestyle

Interview Thorn Roos de Vries: “Ik voel me geen jongen en geen meisje”

De 25-jarige Thorn kan je kennen van verschillende films en series. Deze acteur bouwt flink aan diens carrière. Naast acteren zet de krullenbol zich ook in voor de LHBTI+ gemeenschap. En dat is niet zonder reden. “Ik ben zelfs wel eens uit de trein gegooid.”

Thorn is non-binair. Non-binaire personen identificeren zich niet 100% met een mannelijk of vrouwelijk gender. Op de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie lanceren Mastercard en bunq True Name: een inclusieve kaartfeature in Europa voor transgender en non-binaire personen.

Wij legde Thorn een aantal vooroordelen voor om ze keihard te ontkrachten!

Thorn Roos de Vries over de LHBTI+ gemeenschap

Maar eerst: wat is eigenlijk het verschil tussen gender en geslacht? Heb je het over geslacht, dan heb je het over de lichamelijke kenmerken die een persoon heeft. Een vagina is bijvoorbeeld een vrouwelijk geslachtsdeel. Gender heeft alles te maken met identiteit. Als jij je een vrouw voelt dan heb je een vrouwelijk gender. Oké, door met de stellingen.

‘Je bent geen man en geen vrouw. Ben jij dan een boom/tafel/vliegtuig/etc?’

“Deze hoor ik super vaak. Tegenwoordig is de gevechtshelikopter favoriet. Het is natuurlijk gewoon heel flauw. Je kan het niet begrijpen, maar als je het belachelijk maakt, dan ga je een stap verder. Ik vraag mij altijd af wat ze proberen te bereiken met zo’n opmerking.” Pas op diens 21e hoorde Thorn het woord non-binair. “Ik voelde mijn hele leven al dat ik geen meisje ben, maar ook geen jongen. Pas toen ik wist wat non-binair betekent voelde ik mij ermee verbonden. Ik wist toen pas woorden te geven aan mijn gevoel.”

View post on Instagram
 

‘Er bestaan maar twee geslachten’

“Onjuist! Er zijn meer dan twee geslachten. Het derde geslacht is interseks. Dit betekent dat geslachtskenmerken hebt die niet volledig als mannelijk of vrouwelijk te definiëren zijn. Als je hebt over genders dan ben ik het ook niet eens met de stelling. Er zijn misschien wel oneindig veel genders. Het gaat er om dat jij je goed voelt bij jouw genderidentiteit.”

‘Een dag voor de LHBTI+ gemeenschap is niet nodig, Nederland is heel tolerant’

“Er is nog steeds discriminatie. Ook in Nederland maken veel non-binaire personen vervelende dingen mee. Er is ook nog super veel onbegrip. Bijvoorbeeld: Pride is een dag waarop je ook viert dat je mag zijn wie je bent en de mensen eert die hiervoor hebben gevochten.” Helaas zijn er nog veel mensen die trans personen niet accepteren. Ook Thorn heeft dit meegemaakt. “Vooral online krijg ik veel serieuze bedreigingen, ook doodsbedreigingen. Hier heb ik ook aangifte tegen gedaan. Ik ben zelfs wel eens uit de trein gegooid.”

View post on Instagram
 

‘Non-binaire mensen zijn ziek en ze moeten in therapie’

“Non-binair is zeker geen geestenziekte. Homoseksualiteit is ook een tijd gezien als geestenziekte en nu niet meer. Non-binair zijn is niets wat je kan verhelpen en dat hoeft ook niet. Ik heb lang geprobeerd om in een hokje te passen, maar dat kan gewoon niet. Als er nu een medicijn zou zijn dan zou ik dat keihard weggooien. Het is absoluut geen ziekte en ik ben blij met wie ik ben.” Thorn heeft veel steun gehad bij de LHBTI+ gemeenschap. “Ik heb veel mensen ontmoet die 100% zichzelf durven te zijn, no matter what. Dit heeft mij heel erg geholpen.”

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

“Hopelijk zie je mij over 5 jaar een internationale carrière hebben. Ik ben in Nederland ook met toffe projecten bezig dus het heeft geen haast. Qua acceptatie hoop ik dat we over 5 jaar nog verder zijn in het respecteren van elkaar. Ook hoop ik mijn echte naam in mijn paspoort te hebben. Het liefste wil ik ook een X in mijn paspoort. Dat kan nu, maar het kost super veel moeite. Ik hoop dat dit in de toekomst makkelijker wordt. Dit project van Mastercard is hopelijk het begin van iets heel moois!”

View post on Instagram
 

Beeld: LINDA.nl