Lifestyle

Dit is waarom katten graag op je schoenen gaan zitten

Als je een kat hebt thuis is dit je misschien wel eens opgevallen. Je schoenen zijn het favo speeltje van je zachte vriend. Maar waarom zijn je schoenen zo geliefd door katten? Is het iets wat te maken heeft met de geur van je schoen? Want dat is nu niet bepaald een lekkere geur, right? We hebben het uitgezocht voor je.

Waarom je kat van schoenen houdt

Je kan honderden speeltjes en krabbalen kopen, maar je kat zal toch liever naar die ene doos of naar je schoenen grijpen. Maar waarom vinden katten je schoenen zo leuk? Iedere kat is natuurlijk anders, maar veel katten zijn gek van schoenen.

Editie NL sprak met Saskia Arndt. Saskia is hoogleraar Diergedrag aan de Universiteit van Utrecht. “Er zitten veel interessante geuren aan schoenen. Katten kunnen heel goed ruiken en halen hier belangrijke informatie uit.” Maar de meeste schoenen ruiken toch niet zo fris. Waarom gaat je kat dan alsnog op je schoenen zitten? “Als katten de geur van hun eigenaar ruiken, kan dat rustgevend zijn. Soms nemen katten dan ook de schoenen van hun baasje mee naar hun eigen slaapplek.” Aha, dat verklaart dus het feit dat je schoenen soms ergens anders liggen, dan waar je ze had neergezet.

Niet boos worden

Maar er is meer. Als je lieve, harige vriendje aan je schoenen bijt of zuigt, dan kan dat een teken zijn van een te vroege scheiding met de moeder. Ahw, dat is wel sneu. Als je kat dit dus doet, is het wel een teken dat ze jou als baasje zit. Dan doet de geur van je schoen of sok toch nog iets goeds. Mocht je je eraan irriteren dat je kat iedere keer aan je schoenen zit, dan kun je je kat een oud t-shirt geven. Volgens Saskia zou dat hetzelfde effect veroorzaken. Maar wordt niet boos op ‘m. Allereerst omdat het je harige baby is en ten tweede omdat je kat dat urenlang nog kan herinneren. Niet echt slim dus.

Lees ook:

♥ 8 redenen waarom je vandaag nog een puppy in huis moet halen
♥ Je kunt nu op ‘Feed en Greet’ met alpaca’s en dit is waarom je dat wil (+WIN)

 
Bron: FHMBeeld: Unsplash, Pexels