Lifestyle

Oh: dit is waarom je van koffie altijd naar de wc moet

Misschien valt het je wel eens op: na je slok overheerlijke kop koffie moet je gelijk rennen naar de wc omdat je een grote boodschap moet doen. Dit kan geen toeval zijn. Iedere keer na je koffie moet je naar de wc. Maar hoe kan dat eigenlijk? We hebben het uitgezocht voor je.

Waarom moet je poepen na het drinken van koffie?

Blijkbaar komt het allemaal door de cafeïne. Het geeft je niet alleen een opkikker, maar cafeïne zit ook vol met nuttige antioxidanten en voedingsstoffen. Seriously? Niet alleen je hoofd krijgt een ongelofelijke optater van energie, maar je uiterste van je lichaam ook. Uit een onderzoek blijkt dan ook dat 29% van de deelnemers moest poepen na het onderzoek. Haha LOL.

Effect

Koffie. We kunnen niet zonder. Als je een moeilijke start van je dag hebt, kan koffie je beste vriend zijn op dat moment. Maar koffie zit wel vol met cafeïne. Het is een stimulerend middel, waarvan je een boost van energie krijgt. Handig wanneer je weer eens naar die saaie les moet luisteren of vroeg moest opstaan. De cafeïne geeft ook de drang om naar de wc te moeten. Uit een onderzoek blijkt dat cafeïne de dikke darm maar liefst 60% actiever maakt dan water. Maar zelfs van cafeïnevrije koffie krijg je drang om te poepen. Ow.

Volgens een ander onderzoek over dit onderwerp had 29% van de deelnemers een drang om te poepen. Dat is dus lang niet iedereen die mee deed aan het onderzoek. Maar er is een ding opgevallen tijdens de onderzoeken: 53% van de vrouwen hadden wel de drang om naar de wc te gaan door de koffie. Vrouwen blijken vatbaarder te zijn voor de stofjes in koffie, omdat spijsverteringsaandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen.

Wc roze

Niet iedereen hoeft dus gelijk een grote boodschap te doen na het drinken van koffie. De symptomen zijn ook niet duidelijk na het drinken van koffie bij ‘vaste drinkers’. Aangezien deze mensen elke dag koffie drinken is het lastig vast te stellen of deze mensen de drang krijgen om te poepen na het drinken van koffie.

Vatbare mensen voor drang

Vooral mensen die het prikkelbare darm syndroom hebben en oudere volwassenen kunnen meer de drang hebben om te moeten poepen na het drinken van koffie. Dit komt omdat hun darmen heel gevoelig zijn. Wedden dat jij terug denkt aan dit principe als jij de volgende keer koffie drinkt en plots naar de wc moet?

Lees ook:

★ Bij deze 5 Amsterdamse hotspots haal jij de lekkerste drankjes to go
★ Dit is het super easy recept voor koffiemousse zonder koffiezetapparaat

Bron: Man ManBeeld: Pexels, Unsplash