Lifestyle

Wil je uit huis gaan? Hier moet je rekening mee houden

Het maakt niet uit of je een jaar naar het moment hebt uitgekeken of pas sinds een maandje aan het plannen bent; er komt veel kijken bij uit huis gaan. Je maakt een grote stap, vooral wanneer je voor het eerst je ouderlijke vertrouwde huisje verlaat. Girl, de mooiste dingen gebeuren meestal wanneer je uit je comfortzone stapt. Wij geven je een aantal tips zodat je minder stressvol aan je lange to-do lijstje begint.

Uit huis gaan? Zo zoek jij je eigen stek

1. Uit huis gaan & genoeg geld verdienen
Probeer realistisch te zijn wanneer je er aan denkt om uit huis te gaan. Er komen altijd meer kosten bij kijken dan je van tevoren dacht. Ligt er bijvoorbeeld al een goede vloer in het appartement? Of moet je die zelf kopen? Moet er nog geschilderd worden? 

2. Uit huis gaan & je thuisvoelen
Je appartement kan het allermooiste pareltje zijn, maar je moet je natuurlijk ook wel thuis voelen in de omgeving. Het is belangrijk dat je niet zo enthousiast bent over je nieuwe plekje dat je de gebreken niet opmerkt. Tip: neem het vinden van een appartement net zo serieus als het vinden van je future husband or wife (*knipoog*). Een sixpack en een lieve lach maken je niet verliefd zolang zijn persoonlijkheid je geen fijn gevoel heeft.

3. Uit huis gaan & huisgenoten
Hoe gezellig is het om samen met je bestie een plekje te zoeken?! Als jullie beide uit huis gaan is het echt een aanrader om samen iets te zoeken. Er zijn zat appartementen met meerdere slaapkamers dus dit is geen probleem. Van tevoren is het wel handig om uit te zoeken of je samen tot compromissen kan komen. Net als in je ouderlijke huis moet je rekening houden met de personen om je heen. Heeft je huisgenoot een tentamenweek? Dan kun je beter geen harde muziek opzetten in je slaapkamer.
Maak onderling goede afspraken voordat jullie besluiten te tekenen.

4. Uit huis gaan & het lezen van je huurcontract
Het kan best zo zijn dat je een huurcontract tekent voor een jaar. Dan heb je dus een jaar lang de verantwoordelijkheid om maandelijks je huur te betalen. Houd er rekening mee dat je dus zekerheid moet hebben van je inkomen. Je weet nooit hoe het leven loopt, misschien kom je ook wel over een tijdje in een relatie met een jongen die ook uit huis wilt gaan. Je kunt dan bij hem intrekken, maar je eigen appartement blijft wel nog het hele jaar op jouw naam staan.

5. Uit huis gaan & de verhuizing
Yeah, het is zo ver: time to pack your bags. We gaan eerlijk tegen je zijn, dit kan best wel even stressvol zijn. Begin al op tijd te kijken naar de spullen die je graag mee wilt nemen naar je nieuwe stekkie. Koop alvast wat verhuisdozen en stop hier de spullen in die je voorlopig toch niet hoeft te gebruiken. Heb je iemand in je omgeving met een werkbusje? Vraag dan eens of diegene een keertje heen en weer wilt rijden met je spulletjes. Zo niet, ga dan informatie opzoeken over verhuisbedrijven en vraag van tevoren als de prijzen op.

6. Uit huis gaan & planning
Planning is echt key als je de stap zet om uit huis te gaan. Je kunt beter met te veel dingen rekening houden dan te weinig. Op jezelf wonen kan een leuke uitdaging zijn zolang je maar niet in onverwachte situaties komt. Je krijgt ineens veel meer verantwoordelijkheid, but you can do this!


 

Bron: lemonade.com, makkelaar-advies.nl, immo.vlan.beBeeld: Unsplash, Pinterest