Direct naar content
Eten

Dit zijn de meest vreemde (en smerige) gerechten van heel Europa

Redactie
Redactie Leestijd: 5 minuten
Illustratie voor: Dit zijn de meest vreemde (en smerige) gerechten van heel Europa
Afbeelding: istock


Bij Europees eten denken we vaak aan Spaanse tapas, Italiaanse pizza of een Engels ontbijtje. Naast deze heerlijke gerechten zijn er ook maaltijden waar je minder blij van wordt. Ingewanden en bedorven vlees bijvoorbeeld. Toch zijn dit ook gerechten die in Europa populair zijn. Heb jij een sterke maag? Bekijk dan deze bizarre Europese gerechten!

1. Casa marzu

Casa marzu is een rotte kaassoort uit Sardinië in Italië. De schapenkaas wordt zo lang gerijpt dat hij helemaal verrot. Ook worden er vliegen in geplaatst die larven in de kaas leggen. Als je de kaas eet dan eet je de larven erbij op…Gadverdamme! Fun fact: De larven kunnen springen, dus kijk uit voor je kleding.


2. Pani ca meusa

De letterlijke vertaling van Pani ca meusa is: brood met milt. Dat is ook precies wat het is. Het is een Siciliaans broodje met gehakte kalfslong en milt. Klinkt niet heel lekker…


3. Haggis

We gaan nog even verder met de ingewanden. In Schotland eten ze namelijk gemalen schapenhart-long en -lever. Dit wordt gemixt met dierlijk vet en kruiden. Daarna wordt het in een schapenmaag gekookt. Het klinkt heel vies, maar eerlijk…wij hebben het wel eens gehad en het is best lekker.

Haggis


4. Foie gras

Misschien heb je dit typisch Franse gerecht wel eens gehad. Het is namelijk een bekende delicatesse in Europa, ganzenlever. Het klinkt alleen niet heel lekker…Ook wordt ganzenlever super zielig klaargemaakt. Om de lever lekker groot te maken wordt de gans volgepropt met eten. Dit wordt gedaan door een trechter in zijn bek te duwen waar het eten doorheen wordt gegooid. Super zielig!


5. Smalahove

Smalaove is de Noorse benaming voor schapenkop. In Noorwegen wordt schapenkop als delicatesse gezien. Het ziet er vooral heel naar uit!


6. Surströmming

Dit is een traditioneel Zweeds visgerecht. Het gerecht staat wereldwijd bekend als het smerigste eten ooit. Dit komt omdat de vis zo lang bewaard wordt dat hij gaat gisten. Hierdoor komt er een hele vieze geur vrij. Als je het blik openmaakt waar de vis in zit wil je dit buiten doen. Je hele huis kan er namelijk naar gaan stinken!


7. Kiviak

Dit gerecht werd veel gegeten door de oorspronkelijke bewoners van Groenland. Er worden honderden kleine vogeltjes in een uitgeholde zeehond gelegd en dan wordt de huid van de zeehond weer dichtgenaaid. Een paar maanden later wordt de zeehond weer opengesneden en dan worden de verotte vogeltjes gevild en rauw opgegeten. Dit gerecht ruikt ook echt naar…naja, de dood.


8. Hákarl

De letterlijke vertaling is gerijpte haai. Dit gerecht is een Ijslandse delicatesse. Nadat de haai gevangen is, worden de ingewanden eruit gehaald. Vervolgend wordt de haai begraven en na een aantal maanden weer opgegraven. Dit doen ze omdat alle giftige stoffen dan wegrotten. Als de haai wordt opgegraven komt er zo’n vieze geur vanaf dat veel mensen het niet kunnen eten. Maar als jij je over de geur heen kan zetten is dit gerecht volgens sommige bewoners heel lekker.


9. Bloedworst

Ook in eigen land kunnen we nogal vieze dingen eten. Wat dacht je van bloedworst. Deze worst is gemaakt van varkensbloed, vet, spek en kruiden. Je kan bloedworst opbakken en dan smaakt het volgens sommige heerlijk. Maar je moet er niet te veel over nadenken…


10. Haring

Wij kijken niet raar op van dit oer-Hollandse visje. Maar stel je voor dat je uit het buitenland komt en je ziet allemaal mensen een rauwe vis met uitjes naar binnen werken. Als je er over nadenk is het eigenlijk best goor…