Lifestyle

Wow: de rechtbank heeft besloten dat de avondklok moet worden opgeheven

Niet alleen moeten we ons vanwege het coronavirus al maandenlang houden aan de strenge maatregelen, ook zitten we sinds een poosje in een strenge lockdown, inclusief avondklok. Na 21.00 uur ‘s avonds mogen we niet meer naar buiten zonder geldige reden, maar een rechter heeft vandaag besloten dat deze maatregel per direct moet stoppen. Wait, what?!

‘De avondklok moet per direct stoppen’

De avondklok moet per direct worden opgeheven. Shocking! Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Protestgroep Viruswaarheid had namelijk een zaak aangespannen. En de rechter besloot dinsdag dus dat zij gelijk hebben. Maar hoe kan dit nu? De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en Eerste Kamer. Toch besloot de rechtbank dat het helemaal geen noodsituatie was! Ook speelde mee dat de de overheid en het Outbreak Management Team (OMT) al een tijdje nadachten over de avondklok. Hierbij hielden ze een spoeddebat met de Tweede Kamer en voor de rechtbank betekende dat dat er “van een daadwerkelijke spoedsituatie in dit geval geen sprake was”.

Heeft de avondklok wel zin?
De rechtbank twijfelt ook of de avondklok wel zinvol is, ze hebben zelfs grote vraagtekens bij deze strenge maatregel. Ook denkt de rechtbank dat de druk op de zorg niet zo groot meer is als een jaar geleden. Daarbij is de avondklok volgens de rechtbank ontzettend beperkend in onze vrijheid. 

Het kabinet heeft besloten om tegen de uitspraak van de rechter in beroep te gaan. Deze zaak dient om 16.00 vanmiddag. We keep you updated!

View post on Twitter