Lifestyle

Herkenbaar als je niet zo’n held bent in het geven van presentaties

Presenteren is iets waar je niet aan kunt ontkomen. Op de basisschool moet je al presentaties geven, maar ook op de middelbare school en later in je leven moet je weleens een presentatie geven. En de een vindt dat leuker dan de ander. Als jij niet zo’n held bent in het geven van presentaties, dan zul je je vast behoorlijk vaak rot hebben gevoeld als er weer een presentatie op de planning stond. Deze situaties zul je vast herkennen.

1. Je wordt al zenuwachtig bij het horen van het woord ‘presentatie’
Wanneer de docent alleen nog maar zegt dat iedereen zal moeten presenteren, word jij al zenuwachtig. Je kunt niet meer aan iets anders denken en hebt al allerlei rampscenario’s in je hoofd. Pff, dat worden weer slapeloze nachten…

2. Presentaties uitstellen? Dat kun jij als de beste
Wanneer er bekend wordt gemaakt dat er presentaties moeten worden gegeven, probeer jij een datum te prikken die nog zo lang mogelijk duurt. Zo kun je je er nog even niet druk om maken, en heb je genoeg tijd om je voor te bereiden. En stiekem is het ook wel fijn om te zien hoe anderen het aanpakken, voordat je zelf aan de beurt bent om te presenteren.

3. Anderen begrijpen niet waarom je presenteren zo eng vindt
Jij vindt presenteren vreselijk. En juist daarom is het irritant dat er zoveel mensen om je heen zijn die helemaal geen moeite hebben met presenteren. Het ergste is dat ze totaal niet kunnen begrijpen waarom jij presenteren zo eng vindt, en dat voelt soms best wel vervelend. Onthoud wel: je hoeft je er absoluut niet voor te schamen en het is helemaal niet gek.

4. Jij maakt geen spiekbriefjes, maar houdt de letterlijke tekst voor je
Er ontstaat complete paniek als je hoort dat je geen spiekbriefje bij de hand mag houden. Gelukkig is dat niet vaak het geval, en mag je meestal wel een spiekbriefje met steekwoorden in de buurt houden. Echter houd jij je toch niet helemaal aan de regels. Jij maakt namelijk een spiekbriefje met steekwoorden, maar schrijft de letterlijke tekst uit. Zo weet je zeker dat je niets vergeet.

5. Je probeert oogcontact te vermijden tijdens het presenteren
De tip ‘doe alsof iedereen in z’n onderbroek staat’ helpt voor jou helemaal niet. Om te voorkomen dat je informatie vergeet en om zo min mogelijk afgeleid wordt, probeer je oogcontact te vermijden tijdens het presenteren. Zolang je niemand aankijkt is het een stuk makkelijker om je te blijven concentreren.

6. Je raakt snel in paniek
Wanneer je een bepaalde zin niet meer weet, raak je in paniek. En het vervelende van in paniek raken is dat je moeilijk weer in je concentratie komt. Gelukkig vinden mensen het minder erg dan jij denkt als je een zinnetje vergeet. Maak je niet te druk, je herpakt jezelf vast weer.

In dit artikel geven wij je tips tegen presentatieangst. Zo wordt presenteren een eitje!

Beeld: iStock