News

Dit is waarom je je telefoon nooit in je kontzak moet stoppen

Je telefoon neem je overal mee naartoe. Meestal heb je ‘m in je hand, maar als je de telefoon weg moet stoppen berg je deze op op een handige plek. Sommigen gebruiken een tasje, maar veel mensen gebruiken de kontzak van hun broek om de telefoon in op te bergen. En dat is geen goed idee. Dit is namelijk waarom je je telefoon nooit in je kontzak moet stoppen.

Waarom je je telefoon nooit in je kontzak moet stoppen

Eigenlijk zitten we de hele dag door op onze telefoon: appen, bellen en door onze social media feed scrollen. Zelfs als we ‘s ochtends wakker worden kan je jezelf erop betrappen, het eerste wat we doen is kijken wat we gemist hebben. Het is misschien een handige plek, maar geen verstandige plek om je telefoon te bewaren: je broekzak. Amerikaanse professor Devra Davis heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het effect van stralingen van telefoons. Het blijkt dat de stralingen ervoor zorgen dat de bloedbarrière wordt afgebroken. En die bloedbarrière, die beschermt je brein tegen beschadigende stoffen. Daarnaast blijkt volgens Davis uit een studie dat het bewaren van je telefoon in je broekzak de botdichtheid in het bekken aan kan tasten.

Waar laat je je telefoon dan?
Je moet dus voorkomen dat je telefoon in aanraking komt met de huid, en daarom kun je deze beter niet in je broekzak of je bh bewaren. Maar waar bewaar je ‘m dan? Nou, gewoon: in een tasje. Zeker wanneer jij een goede screenprotector hebt, dan is jouw telefoon helemaal safe. Ook zijn er speciale telefoonhoesjes die je bijvoorbeeld om je schouder kunt hangen, als je geen los tasje wil kopen. Handig!

Het effect op je hersenen en lichaam
Zodra je je telefoon opent wanneer je wakker wordt zijn je hersenen en lichaam meteen alert. Je telefoon heeft namelijk een LED-scherm, dit geeft ‘blauw licht’ af. Het is niet letterlijk blauw, maar het is vaak onderdeel van het licht dat jouw telefoonscherm afgeeft. Dit soort licht heeft verschillende effecten op je. Wanneer je ‘s ochtends je telefoon opent helpt dit licht je om wakker te worden, maar vervolgens beginnen we onze overvolle mailbox, appjes en Instagram te checken waardoor we meteen met stress aan de dag beginnen. Dit heeft dus een negatieve invloed op onze mentale gezondheid. Wanneer je social media-kanalen opent, ontkom je er daarnaast niet aan om nieuws te lezen. Hier zit ook vaak slecht nieuws tussen, waardoor je wederom stress krijgt en soms zelfs angstig aan de dag begint. 

Natuurlijk wakker worden
Je wordt dus makkelijker wakker, maar het is dus voor onze mentale gezondheid beter om onze telefoon even links te laten liggen in de ochtend. In plaats daarvan kan je bijvoorbeeld beter je gordijnen opendoen. Misschien niet de fijnste manier om wakker te worden, maar het is wel 100% effectief ;-). 

Bron: metroBeeld: iStock