Food

Zelf pepernoten bakken: zó maak je ze het lekkerst

Het is bijna sinterklaasavond. En Sinterklaasavond, dat kan natuurlijk niet worden gevierd zonder pepernoten. Je kunt pepernoten in de supermarkt kopen, maar als we heel eerlijk zijn, zijn pepernoten een stuk lekkerder als ze zelf worden gebakken. Ga jij pepernoten bakken? Zó maak je ze het lekkerst.

Zelf pepernoten bakken: de ingrediënten

★ 250 gram bloem
★ 2 theelepels bakpoeder
★ 125 gram bruine suiker
★ 1,5 eetlepel speculaaskruiden
★ 125 gram boter
★ 1/4 theelepel zout
★ 2 – 3 eetlepel melk

Zelf pepernoten bakken: het recept

Gelukkig voor diegenen onder ons die niet zo super goed zijn in de keuken: pepernoten bakken is niet heel erg moeilijk. Als het goed is heb je alle bovenstaande ingrediënten in huis gehaald, dus dan kun je ook beginnen met pepernoten bakken. Pak, behalve de melk, alle ingrediënten, doe ze in een kom en kneed ze met je handen door elkaar. Voeg nu 2 eetlepels melk toe aan het geheel. Hierdoor zal het deeg plakkeriger worden, en kun je er een grote bol van maken. Als het deeg nog niet genoeg plakt, kun je er nog 1 eetlepel melk aan toevoegen. Wikkel de bol deeg nu in vershoudfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.

Pepernoten bakken in de oven
Is het halve uur bijna voorbij? Zet dan de oven alvast aan op 180 graden en leg bakpapier op de bakplaat. Pak het deeg uit de koelkast, en maak allemaal kleine bolletjes (ongeveer net zo groot als een knikker). Verdeel ze over de bakplaat, en druk ze heel ietsjes plat. Let er wel op dat er genoeg ruimte tussen de pepernoten zit, want ze worden tijdens het bakken groter. Als ze te dichtbij elkaar liggen, dan zullen ze tegen elkaar aan gaan plakken. Zet de bakplaat nu 15 tot 20 minuten in de oven. Hierna kun je ze buiten de oven laten afkoelen. En violà: jouw pepernoten zijn klaar om te eten.

 

Bron: rutgerbakt.nlBeeld: iStock

Must reads 👀