Lifestyle

Real story: ‘Mijn beste vriendin pleegde zelfmoord’

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen in het leven. Helaas maak je soms ook minder leuke dingen mee. Want vervelende en heftige dingen horen jammer genoeg ook bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer: mijn beste vriendin pleegde zelfmoord.

How we met

“Omdat het thuis niet zo lekker ging, woonde ik in een woongroep. Hier ontmoette ik mijn beste vriendin Iris. Ze was een lief, rustig en sociaal meisje. In de eerste instantie hadden we totaal geen klik, want Iris was always busy. Druk in de weer met school, werk, hobby’s en altijd veel aan het sporten. Op een gegeven moment ontstond er toch een vriendschap tussen ons. Dit was een mooie tijd, want samen maakten we superveel dingen mee. Natuurlijk kende onze vriendschap ook minder leuke momenten, maar heb je die niet altijd als je vriendinnen bent? 

Iris en ik hadden allebei onze issues. De mooie vriendschap tussen ons, begon naar mijn idee berg afwaarts te gaan. Vaak heb ik aangegeven dat ik erover na dacht om de friendship te beëindigen. Dit wilde Iris absoluut niet hebben. Want, zij wilde heel graag vrienden blijven en die bleven wij dan ook. 

Niet meer zichzelf

Op een gegeven moment dacht ik: mijn vriendin is zichzelf niet meer… We lagen in bed toen zij mij vertelde dat ze nadacht over zelfmoord. Wait what… Ik wist niet wat ik moest doen en probeerde haar gerust te stellen. Want, hoe reageer je op iemand die vertelt dat hij erover nadenkt om er tussenuit te stappen? Iris was jong en stond nog in de bloei van haar leven. Ze was een meisje met heel veel talent. Zo sportte ze op hoog niveau. Ze had nog zoveel om voor te leven en dit probeerde ik haar duidelijk te maken. 

Een bijzonder verzoek

Onze vriendschap raakte rock bottom, dit gebeurde op het moment dat Iris mij onderdruk zette om cocaïne voor haar te regelen. Volgens haar was ik dé persoon met ‘goede connecties’ voor dit soort dingen. Drugs voor haar fixen wilde ik natuurlijk helemaal niet doen! Tot dat ze zei dat als ik het niet zou regelen, zij zichzelf iets aan zou doen. Dit was natuurlijk het laatste wat ik wilde. Zeker na al die gesprekken over zelfmoord. Dus besloot ik die coke toch maar voor haar te regelen…

De dag van haar dood

De nacht voor haar dood, ben ik zelfs nog bij haar blijven slapen. Ze vertelde mij dat ze opnieuw nadacht over zelfmoord. Natuurlijk maakte ik mij grote zorgen om haar. Ik had alleen nooit verwacht dat dit ons laatste moment samen zou zijn. Op de dag van haar dood was ik in Amsterdam. De leiding van onze woongroep vond het namelijk een goed idee dat ik er even tussenuit zou gaan. Mijn zus woont in Amsterdam en we hadden samen een leuk dagje gepland. Het gesprek met Iris zat natuurlijk nog vers in mijn achterhoofd. Ik voelde mij gestresst en was bang dat er iets met haar zou gebeuren. Ondanks dat gevoel gingen mijn zus en ik samen naar de bioscoop. Tijdens de film voelde ik mij ontzettend naar worden. Ik probeerde mezelf rustig te krijgen, ‘je bent gewoon aan het stressen’ zei het stemmetje in mijn hoofd. Toen de film klaar was stond de vriend van mijn zus bij zijn auto op ons te wachten. Dit was gek want, we hadden helemaal niet afgesproken dat we opgehaald zouden worden.

De vriend van mijn zus gedroeg zich raar. Aan alles was te zien dat hij heel erg nerveus deed. Hij keek mij amper aan en staarde een beetje naar de spiegels van de auto’s. Dat nare gevoel wat ik tijdens de film had was meteen weer terug. Eenmaal thuis kreeg ik het vreselijke nieuws te horen. Hij kon er niet langer omheen draaien en viel met de deur in huis. ”Ik heb te horen gekregen dat Iris er niet meer is” zei hij. ”Iris is dood. Zelfmoord. “De rest van het gesprek kan ik mij niet meer herinneren. 

Niet mijn schuld

Iris is door een overdosis medicatie om het leven gekomen. Woedend was ik op de groepsleiding. Hoe hebben ze dit kunnen laten gebeuren? Waarom heeft niemand gemerkt dat ze zo veel medicijnen had opgespaard!? Ook heb ik mezelf heel lang de schuld gegeven van haar dood. Want, ík had haar in de steek gelaten. Ik ging naar Amsterdam toe. Later leerde ik dat het mijn schuld niet is. Iris was zwaar ongelukkig. Haar zelfmoord had ik nooit kunnen voorkomen. Want, uiteindelijk houd je het toch niet tegen… Heel lang heeft het geduurd hoor, voordat ik mij dit besefte. Gelukkig heb ik het nu een plekje kunnen geven. Ik mis je Iris, maar je bent voor altijd in mijn hart.”

Denk jij aan zelfmoord? Dan zijn er een heleboel instanties die je kunnen helpen. Ga naar 113.nl of bel het gratis nummer 0800-0113. Je bent niet alleen!

Wil jij ook jouw verhaal delen met Girlscene? Stuur dan een e-mail naar info@girlscene.nl o.v.v. ‘real story’.