Lifestyle

10 dingen die je herkent als je perfectionistisch bent

Redactie

Het liefst doe je alles zo goed mogelijk. De pressure is on bij alles wat je doet. Klasgenootjes snappen bijvoorbeeld nooit waarom jij je veel meer inspant voor deadlines dan dat zij doen. Simpel toch? Het liefst haal je gewoon zoveel mogelijk tienen. In je gewone leven is dat net zo. Jij gaat altijd dóór waar anderen stoppen en bent eigenlijk nooit tevreden. Perfectionisme noem je dat en dit heeft zijn voor- en nadelen. Lees je mee?

10 dingen die je herkent als je perfectionistisch bent

1. Met toetsen ben jij heel lang bezig 

Als de zaal na een toets al aan het leegstromen is, dan ben jij nog helemaal niet ready. Over ieder woord op het toetsblaadje denk je namelijk heel goed na. Je streeft namelijk altijd naar het beste van het beste.

2. Samenwerken, nee liever niet 

Samenwerken, dat doe je liever niet. Dit heeft er alles mee te maken dat in projectgroepen vaak mensen zitten die de kantjes er vanaf lopen. Drie keer raden wie alles straks kan verbeteren? Yes, you. 

3. In jouw hoofd is er nooit rust 

Op de momenten dat je even niks te doen hebt, is je hoofd constant van alles aan het nalopen. Echte rustmomentjes ken jij niet echt. 

4. Fouten maken mag, zolang je ze zelf maar niet maakt 

Als je vrienden ergens niet goed in zijn, dan is dat geen probleem. Niet iedereen kan overal een ster in zijn right? Behalve jij. Als jou iets niet lukt, dan kan je dat niet uitstaan. 

5. Je kan jezelf completely verliezen in iets

Als je ergens mee bezig bent duik je er vol in. Je gaat er helemaal voor en geeft altijd de volle honderd procent. Wat het ook is dat je doet, je gaat net zolang door tot het eindresultaat top is. 

6. Vrienden snappen de pressure niet 

Als je een deadline hebt, voel je altijd mega pressure. Van deze druk heb jij veel meer last dan bijvoorbeeld je klasgenootjes. Het liefst haal je gewoon een supergoed cijfer voor alle vakken. #pressureison

7. Als je iets niet meteen kan dan vindt je er niks aan

Nieuwe dingen uitproberen is alleen fun als je het meteen onder de knie hebt. Iets nieuws doen waar je geen gevoel of aanleg voor hebt? No thanks! Omdat je perfectionistisch bent, wil je alles in een keer goed kunnen. 

8. Overthinking is real 

Jij hebt een oog voor detail. Hierdoor let je ook op alles wat vrienden tegen je zeggen. De kleinste dingen kunnen voor jou belangrijk zijn en daardoor ben je vaak heel lang gesprekken nog in je hoofd aan het nalopen. 

9. Je wil alles het liefst tien keer checken 

Je deadline is af en ingeleverd. Yes! Toch check jij het ingeleverde bestand nog even. Klopt alles wel? Check check dubble check. 

10. Luilak

Aan jezelf stel je mega hoge eisen. Hierdoor ben je vaak druk bezig met alles zo perfect mogelijk krijgen. Als je wel even een uurtje de tijd voor jezelf neemt, dan krijg je instant het gevoel dat je lui bent. 

Ondanks dat je perfectionistisch bent is het ook soms goed om even met niks bezig te zijn. Neem af en toe eens een momentje voor jezelf. Me time is goed voor je mind en een onderdeel van self love. Natuurlijk is dit moment lang niet zo chill in een strakke spijkerbroek en een t-shirt. Daarom staan in hier alleen maar comfortabele kleding waarin jij honderd procent kan genieten van jouw chill moment.

Bron: Ikvrouwvanjou | Beeld: IStock 

Must reads 👀