Lifestyle

Leuk weetje: waarom katten zo gek zijn op schoenen

Als je een kat hebt, weet je dat ze gek kunnen zijn op schoenen. Ze bijten erop, nemen je favoriete schoen mee op sleeptouw en doen alsof het een speeltje is. Het kan grappig zijn, maar het blijft natuurlijk gek. Want waarom zijn katten zo dol op schoenen? Waarom schoenen en geen ander product? Wij vertellen het je.

Schoenenverzamelaar kat ‘Jordan’ Pennsylvania 

Dacht je dat jouw kat gek was? Dan heb je dit verhaal vast nog niet meegekregen. Een kat genaamd ‘Jordan’ in het Amerikaanse Pennsylvania neemt elke nacht schoenen mee naar zijn huis. Hij verzamelt schoenen van mensen uit de hele buurt. Zijn baasjes zijn inmiddels een Facebookpagina gestart om alle schoenen weer terug bij de juiste eigenaar te krijgen. 

Gelukkig kunnen we hier wel om lachen, maar in het begin snapten de baasjes van Jordan er helemaal niks van. Hoe kwamen steeds die schoenen in huis? Toen hebben ze een gps-apparaat om de nek van de kat gedaan en kwamen ze erachter dat Jordan een klein schoenendiefje was.

Jordan schoenen verzamelen huis kat 

Bekend gedrag schoenen verzamelen katten

Volgens professor Saskia Arndt, hoogleraar Diergedrag aan de Universiteit Utrecht is dit gedrag niet vreemd. “Ik hoor katteneigenaren hier af en toe over.” 

Maar de vraag is natuurlijk: wat vinden katten nou zo bijzonder aan schoenen? “Er zitten veel interessante geuren aan. Katten kunnen heel goed ruiken en halen hier belangrijke informatie uit. Als ze de geur van hun eigenaar ruiken, kan dat rustgevend zijn. Soms nemen ze de schoenen van hun baasje ook mee naar hun eigen slaapplek.”

Arndt kent ook voorbeelden van katten die aan schoenen en sokken zuigen. “Dit kan een teken zijn dat het dier te vroeg van zijn moeder is gescheiden. Het zuigen zou rustgevend zijn voor de kat.”

Tips katten van schoenen afblijven

Wil je dat jouw kat van je schoenen afblijft? Dan kan je proberen hem een oud t-shirt of sok te geven. Arndt: “Dat kan hetzelfde effect veroorzaken. Belangrijk is echter het gehele gedrag van de kat goed in de gaten te houden en desnoods een gedragsdeskundige erbij te betrekken. Er kan namelijk sprake van een gedragsprobleem zijn.”

Volgens Arndt kan het ook betekenen dat je kat aandacht nodig heeft. “Je kunt een kat die dit gedrag vertoont meer aandacht of uitdagingen geven zoals voerpuzzels, krabpalen of spelletjes.”

Voorkom dat jouw kat boos wordt

Ben je benieuwd hoe je kan zien of je kat van jou houdt? Lees het hier. Het belangrijkste is namelijk dat je kat niet chagrijnig wordt. Arndt: “Gaat het om je eigen schoenen, berg deze gewoon veilig op. Als het andermans spullen zijn, probeer er dan geen aandacht aan te schenken. Want die aandacht kan de kat als belonend ervaren. Vervolgens gaat hij dan juist meer spullen brengen.”

Toch wel een beetje schoenenavontuur meegeven aan jouw kat? Misschien is dan deze mega crocs mand iets voor hem.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock, RTL Nieuws, Jordan The Feline Cat Burglar

Must reads 👀