Lifestyle

Dit is het beste formaat voor je Instagram foto

Of je nou fanatiek je Instagram-feed bijhoudt of niet, als je een foto plaatst moet deze natuurlijk wel Instagrammable zijn.  Naast een toffe hobby is je Insta-page tegenwoordig je persoonlijke visitekaartje en daar horen dus ook de mooiste foto’s bij. Wil jij ook alles uit je social mediakanalen als Instagram en Facebook halen en de mooiste foto’s posten? Tof! In dit artikel leren we je alles over de juiste afmetingen en hebben we het beste formaat voor je Instagram foto.

Dit is het beste formaat voor je Instagram foto

Instagram: op de Girlscene redactie staan we ermee op en gaan we ermee naar bed. Scrollen door de feed van mensen of pagina’s die we tof vinden, stories kijken en reageren op interessante posts: we love it! Als Instagram ook een hobby van jou is, dan vind je het ongetwijfeld ook belangrijk om daar toffe content voor te schieten. Instagram draait volledig om beeld, maar de formaten van beeld op je tijdlijn en Instagram Stories zijn weer totaal anders. Daarom is het wel zo handig om te weten welke afmetingen bij welke vorm horen. Wij zetten het beste formaat voor je Instagram foto en het beste formaat voor je Facebook foto op een rij!

Dit is het beste formaat voor je Instagram foto

Zo kies je de juiste afmetingen voor afbeeldingen op Instagram

Dit is het beste formaat voor je profielfoto op Instagram
Toch wel belangrijk om aandacht aan te besteden is je profielfoto. Je verschijnt hiermee immers in de stories van je vriendinnen en anderen die jouw volgen. Daar wil je dus wel wat aandacht aan besteden. Het beste formaat voor je profielfoto op Instagram is 110 x 110 pixels. De profielfoto wordt altijd uitgesneden tot een ronde vorm, anders past hij niet in het overzicht van Instagram stories. Wel handig om even rekening mee te houden dus wanneer je aan de slag gaat met fotograferen voor je profielfoto.

Dit is het beste formaat voor een tijdlijnfoto op Instagram
Een toffe feed is minstens zo belangrijk als jij wil opvallen tussen de massa. Het juiste formaat speelt hier ook een rol in. De maximale grootte voor afbeeldingen op Instagram is 1080 x 1080 pixels, maar Instagram verkleint deze foto’s automatisch naar 612 x 612 pixels en dat is dus het beste formaat voor een tijdlijnfoto op Instagram.

Dit is het beste formaat voor een landscape-foto op Instagram
Wil je geen vierkante foto op je feed plaatsen? No worries, want dan is is er de ‘landscape’-optie, ofwel: een landschapsfoto. Dit is een liggende, bredere foto. En nee, dat hoeft echt niet alleen een foto van een weiland te zijn, maar hiermee kun je ook je mooiste vakantiefoto’s posten. Het beste formaat voor een landscape-foto op Instagram is 1080 x 566 pixels

Dit is het beste formaat voor een portretfoto op Instagram
Er zijn nog meer opties als je geen standaard vierkante foto wil op je feed. Er is nog het ‘portrait’-formaat: oftewel een staande, verticale foto. Het beste formaat voor een portretfoto op Instagram is 1080 x 1350 pixels. Voor thumbnails is dat 161 x 161 pixels. De thumbnail is wat je te zien krijgt op het profiel van jezelf of van een andere Insta-gebruiker. Dit is altijd een vierkante foto, ook als je een landscape of portrait hebt gekozen. 

Dit is het beste formaat voor Instagram Stories
De minimale afmetingen zijn 600 x 1067 pixels en de aspect ratio is 9:16. Je kunt hier maximaal foto’s van 4MB uploaden. Je kunt andere formaten kiezen op Instagram Stories, maar deze worden wel automatisch bijgesneden. Hierdoor wordt het beeld afgebroken en gaat de kwaliteit van de foto achteruit. Wel zo handig dus. Het beste formaat voor Instagram Stories is 1080 x 1920 pixels.

Zo kies je de juiste afmetingen voor afbeeldingen op Facebook

Hoewel je Instagram waarschijnlijk meer gebruikt dan Facebook, is dit sociale medium toch nog wel handig als evenementkalender. Zo weet je precies wanneer je welk feestje hebt en ook is het handig om bijvoorbeeld je verjaardag mee te organiseren. Heb je natuurlijk wel even een goede foto voor je evenement bij nodig. Het beste formaat foto voor je evenement is 1920 x 1080 pixels. 

En een toffe profielfoto met bijpassend omslag blijft sowieso nodig. Het beste formaat voor je profielfoto op Facebook is 180 x 180 pixels en het beste formaat voor je omslagfoto op Facebook is 820 x 312 pixels. Als de afbeelding die jij uploadt kleiner is dan bovenstaande afmetingen, zal de omslagfoto worden uitgerekt tot dit formaat. Je moet een afbeelding met minimaal 399 x 150 pixels uploaden in RGB-, PNG- of JPG-bestand. Tot slot: het beste formaat voor een foto op je Facebook-tijdlijn is 1200 x 630 pixels en een URL-delen werkt het beste in 1200 x 628 pixels.

Kan jij nog wel wat tips gebruiken voor je Insta-feed? Met deze tips maak je net zulke prachtige foto’s als Insta pro’s. 

Beeld: iStock, Unsplash