Health

De pil doorslikken? Dan moet je de volgende dingen weten

pil-doorslikken

De pil is een anticonceptiemiddel dat door heel veel vrouwen wordt gebruikt. Het idee is dat je 21 dagen achter elkaar een pil slikt, en daarna 7 dagen lang een stopweek inlast. In die stopweek word je ongesteld. Met deze methode ben je beschermd tegen ongewenste zwangerschap. Sommige vrouwen kiezen er echter voor om hun stopweek over te slaan en gaan die week juist de pil doorslikken. En dit is wat je daarover moet weten.

De pil doorslikken kan in sommige gevallen handig zijn. Als je op vakantie bent en zorgeloos wilt zwemmen, of als je je menstruatie gewoon een keertje over wilt slaan. Eigenlijk is het gebruikelijk om wel echt de stopweek in te lassen, dus de pil doorslikken zorgt voor ander gebruik dan normaal. De een zegt dat de het schadelijk kan zijn, terwijl de ander juist zegt dat het helemaal geen kwaad kan. Tijd voor opheldering dus! Dit is alles wat jij erover moet weten.

De anticonceptiepil doorslikken

De pil doorslikken is een keuze wanneer je je menstruatie over wilt slaan. Op die manier kun je dus zelf kiezen wanneer je wel of niet ongesteld wordt. Wij hebben de voordelen en de nadelen hiervan voor je op een rijtje gezet. Zo kun je goed voor jezelf bepalen wat voor jou de beste optie is.

Voordelen 

• Het is niet schadelijk voor je gezondheid:
Soms hoor je mensen zeggen dat de pil doorslikken schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Veel artsen (99 procent) zijn het hier echter niet mee eens, blijkt uit onderzoek.
• Je kunt je menstruatie overslaan.
• De hormoonpeil in je lichaam wordt stabieler, omdat de pil doorslikken ervoor zorgt dat je een bepaalde hoeveelheid aan hormonen binnenkrijgt.
• Minder last van klachten als buikpijn.
• Je bespaart geld: de pil doorslikken = niet ongesteld worden = geen geld uitgeven aan maandverband of tampons.

Lees ook:
7 soorten anticonceptie die je moet kennen

Nadelen

• Je kunt last krijgen van doorbraakbloedingen.
• Je kunt niet checken of je zwanger bent. Mocht je dit tóch willen weten, dan moet je een zwangerschapstest gebruiken.
• Bij de pil doorslikken, slik je meer pillen. Je zult dus vaker bij de apotheek langs moeten om nieuwe strips te halen en bent hier uiteindelijk ook meer geld aan kwijt.

Het is natuurlijk geheel je eigen keuze. Sommige vrouwen vinden het fijn, terwijl andere vrouwen liever meer zekerheid hebben en liever een stopweek inlassen. Wanneer je geen last hebt van doorbraakbloedingen, is de pil doorslikken geen slecht idee. Dit kun je het beste 2 á 3 maanden achter elkaar doen. Doe vooral waar jij je goed bij voelt.

Beeld: pinterest