Health

Wow: zoveel kun je na een week aankomen door slecht te slapen

We hebben er allemaal wel eens last van: slecht slapen. Hoe erg je ook je best doet om in slaap te komen, wil het maar niet lukken. Gelukkig zijn er genoeg tips om uiteindelijk wel aan je portie nachtrust te komen, want je kunt zelfs aankomen als je te weinig slaap krijgt. Hier is namelijk een onderzoek naar gedaan en het is meer dan je denkt.

Een kilo aankomen door een week slecht slapen

In een onderzoek van de universiteit van Colorado laat zien dat een groep geteste vrouwen na een weekje slechte nachtrust, gemiddeld een kilo(!) zijn aangekomen. Als je namelijk minder slaapt worden er extra hormonen door je lichaam geproduceerd, waardoor je meer honger krijgt. Dit wordt veroorzaakt door het leptine hormoon die je het gevoel geeft dat je honger hebt, terwijl je daadwerkelijk een tekort aan slaap krijgt. 
Als je lichaam door het slaaptekort minder energie krijgt, heeft hij automatisch meer brandstof nodig. 


via GIPHY

Slaaptekort zorgt voor verkeerde signalen

Als je te weinig slaap krijgt, is de kans groot dat je lichaam trek heeft in ongezond voedsel. Vooral met veel suikers en koolhydraten. Hierdoor voelen we ons sneller vol zitten, maar eigenlijk kom je alleen maar sneller aan. Je hersens geven dus verkeerde signalen af. 

Handige om te weten: dit is het beste tijdstip om te gaan slapen.

Bron: colorado.edu, zelfmaak-ideetjes.nl | Beeld: Unsplash