Lifestyle

Zo herken je een blaasontsteking (en kun je het zelf behandelen)

Blaasontsteking is iets waar veel vrouwen last van hebben. De een is er gevoeliger voor dan de ander, en weet dan ook hoe vervelend een blaasontsteking kan zijn. Bij pijn in de blaas denken veel mensen al snel dat ze blaasontsteking hebben. Er zijn een aantal dingen waaraan je een blaasontsteking kunt herkennen. Zo herken je een blaasontsteking én kun je het zelf behandelen.

↪ Zo herken je een blaasontsteking: een brandend gevoel bij het plassen
Een brandend gevoel bij het plassen is een veelvoorkomend symptoom van blaasontsteking. Wanneer je plast ervaar je een branderig gevoel, en in sommige gevallen kan het zelfs pijn doen om te plassen.

↪ Zo herken je een blaasontsteking: hoge nood (en uiteindelijk niet echt hoeven)
Het kan zo zijn dat je continue het gevoel hebt dat je heel erg nodig moet plassen. Echter is het zo dat je telkens als je op de wc zit, helemaal tot bijna niet hoeft te plassen. De drang om te plassen kan zelfs al opkomen wanneer je net nog naar de wc bent geweest. 

↪ Zo herken je een blaasontsteking: andere geur
De geur van urine is anders wanneer er spraken is van een blaasontsteking. Het ruikt zuurder dan normaal. Hoe het precies ruikt kunnen we niet uitleggen, maar je merkt het vanzelf wanneer er een sterkere geur aanwezig is dan normaal.
↪ Zo herken je een blaasontsteking: andere kleur urine
De kleur van je urine zegt veel over je gezondheid. Wanneer je urine een andere kleur heeft dan normaal, en er een beetje ‘troebel’ uitziet, kan dit wijzen op een infectie. Kijk dus even na welke kleur je urine heeft, want dit kan veel zeggen.

↪ Zo herken je een blaasontsteking: koorts
Sommige mensen krijgen verhoging, en hebben koorts wanneer zij een blaasontsteking hebben. Koorts is een manier van je lichaam om duidelijk te maken dat er iets niet helemaal in orde is. Negeer dit symptoom dan ook zeker niet, en breng in het ergste geval even een bezoek aan de huisarts.

↪ Zo herken je een blaasontsteking: pijn in de onderbuik (en soms in de rug)
Een logisch symptoom van blaasontsteking is pijn in de onderbuik. Dit kan een stekende pijn zijn, of je kunt krampen voelen. In sommige gevallen is ook rugpijn een symptoom van blaasontsteking.

Zo herken je een blaasontsteking dus, maar wat kun je er zelf tegen doen?

– Drink veel water
– Drink cranberry sap
– Was je vagina niet met zeep
– Veeg wc-papier altijd naar achteren
– Draag katoenen ondergoed
– Plassen voor het slapen gaan
– Altijd even plassen na seks

Het is altijd goed om even een bezoek te brengen aan de huisarts wanneer je veel pijn ervaart. Zo weet je zeker wat er aan de hand is en kun je misschien geholpen worden door de huisarts. Even bellen kan al helemaal geen kwaad!

Bron: optimalegezondheid | Beeld: iStock