Lifestyle

Geld besparen als student? Met deze tips word je een echte pro

Wanneer je studiefinanciering en salaris van je bijbaantje binnenkomen, spring jij een gat in de lucht. Tijd om te shoppen, leuke uitjes te plannen en oja, die huur moet ook nog even betaald worden. Je knippert een paar keer met je ogen en voor je het weet zit je al halverwege de maand.  Oeps! Je moet echt geld besparen als student – anders overleef je de maand niet – maar euhm, hoe doe je dat?!

Niet zo leuk, maar als student moet je wel op je geld letten. Je wil immers niet dat je aan het einde van je geld nog een stuk maand over hebt en je vervolgens een week lang op tosti’s moet leven, right? Het leven op kamers is nu eenmaal super duur en al die dikke stapels studieboeken zijn zeker niet goedkoop. Girlscene to the rescue, want geld besparen als student doe je zo. 

Geld besparen als student

Geld besparen als student: koop zoveel mogelijk tweedehands
Hoe verleidelijk het ook is om regelmatig met je besties de stad in te duiken voor een flinke shopsessie, erg fijn voor je portemonnee is het natuurlijk niet. Struin daarom liever samen met een vriendin allerlei tweedehands winkeltjes af. Niet alleen vind je daar vaak de tofste kleding, maar ook voor je studentenkamer vind je in vintage stores vaak de leukste spulletjes voor fijne prijsjes. Die zijn vaak nog leuker ook dan meubels van de ikea 😉

Geld besparen als student: houd je uitgaven bij
Als je niet weet waar je geld heen gaat, hoe kun je dan inzicht hebben in je uitgaven? Klinkt misschien super logisch en dat is het eigenlijk ook! Is die havermelk flat white die je elke ochtend haalt écht nodig, of kan je ook thuis een kopje zetten? Slim is om met een huishoudboekje app je in- en uitgaven bij te houden. En nee, hiervoor hoef je niet in een onhandig notitieboekje alles bijhouden, daar heb je tegenwoordig apps voor. Zo kan je er met die van Dyme bijvoorbeeld je rekeningen aan laten koppelen en dan heb je super easy overzicht waar je geld allemaal naar toe gaat. Waar ze eerst voornamelijk je abonnementen en vaste lasten in een handig overzicht lieten zien, kan de app nu óók je andere (variabele) lasten zoals boodschappen automatisch categoriseren. Handig!

Geld besparen als student: doe slim boodschappen
Misschien ken je het wel: je hebt de hele dag gezwoegd op die ene vervelende opdracht en je wil jezelf daarna belonen met wat lekkers van de supermarkt. Met gierende honger ren je naar de supermarkt, om daar vervolgens alles wat je tegenkomt in je mandje te kieperen. Oeps, slim is dat niet. Ga daarom nooit op een lege maag naar de winkel, want dat bespaart je een heleboel geld. Maak liever van te voren een lijstje wat je precies nodig hebt, negeer al die ‘handige’ aanbiedingen en eet eerst iets kleins voor je naar de supermarkt gaat 😉

Geld besparen als student: vergelijk jezelf niet met anderen
Hartstikke leuk dat die ene vriendin elke week lekker veel geld uitgeeft aan een pedicure, manicure én coffees to go, als jij liever je geld in je portemonnee wil houden dan moet je dat doen. Hoe verleidelijk het ook is, jezelf vergelijken met een ander werkt niet goed voor je humeur. Jouw uitgavepatroon is helemaal van jezelf. Als jij aan het einde van de maand niet in de problemen wil komen, dan snappen je vriendinnen dat heus wel. 

Geld besparen als student: spreek met jezelf een budget af
Last but not least: spreek een bedrag met jezelf af dat je per week mag uitgeven. Dan weet je ook waar je aan toe bent en wanneer je extra op je geld moet letten. Dat geeft ook een stukje minder stress. 

Beeld: iStock

Must reads 👀