Health

Zo leer je de spagaat in vier weken

Vroeger als klein meisje ging alles wat gemakkelijker en was je lenig, zonder dat je er iets voor had hoeven doen. Nu gaat het allemaal iets moeilijker. Maar: alles kun je leren! Net zoals de spagaat. Het ziet er misschien uit als een onmogelijke opgave, maar oefening baart kunst. En je hoeft niet op ballet, yoga of turnen te zitten om dit ook te kunnen. Wij leggen je uit hoe je de spagaat leert in vier weken. Let’s go!

#1. Warming-up
Als eerste is het belangrijk om je spieren goed op te warmen, anders heb je een grote kans op blessures. Dit wil je natuurlijk niet, dus sla deze eerste stap zeker niet over. Doe een korte warming-up: ga vijf minuten rondjes rennen, dansen op je favoriete nummer of lekker rondhuppelen in de woonkamer. Jumping jacks is ook een hele goede oefening om al je spieren lekker warm te krijgen.

#2. Stretchen
Zoek een plek op in je slaapkamer, woonkamer of keuken; als het maar een plek is waar je genoeg ruimte hebt. Zet je voeten naast elkaar en met je tenen recht naar voren. Rol jezelf wervel voor wervel af naar beneden en tik als het lukt de grond aan. Vervolgens rol je je weer wervel voor wervel op en je hoofd komt als laatste omhoog. Herhaal dit vijf keer achter elkaar.

#3. Nog meer stretchen
Zet je benen weer stevig in de grond alleen je voeten nu uit elkaar. Zorg dat je voeten breder dan je schouders staan. Strek je benen en pak je rechterbeen vast, probeer nu met je neus je rechterknie aan te raken. Het is belangrijk dat je je benen gestrekt houdt! Vervolgens houd je je linkerbeen vast en probeer je je linkerknie met je neus aan te tikken. Herhaal beide knieën vijf keer.

#4. En nog meer stretchen
Pak een yogamatje of een normaal matje erbij en ga op de grond zitten. Strek je benen recht voor je uit en flex je voeten. Pak met je handen je voeten vast en buig zo ver mogelijk voorover als je kan. Houdt dit tien seconden vast en herhaal dit vervolgens drie keer.

#5. Het houdt niet op
Ga op je rug liggen met beide benen gestrekt. Til eerst je rechterbeen op, je linkerbeen blijft op de grond liggen. Probeer je rechterbeen (gestrekt) voorzichtig naar je toe te trekken. Houdt dit vijftien seconden vol en herhaal dit drie keer. Vervolgens wissel je van been en herhaal je dit ook drie keer. Het is belangrijk dat je je benen gestrekt houdt!

#Spagaat
En nu is het tijd om de spagaat te oefenen. Ga op je knieën op het yogamatje zitten, zet één voet voor je op de grond. Schuif je ene been naar voren, je andere been naar achteren. Zak zover door als je kan. Je mag het voelen, maar het moet geen pijn doen. Als het goed is, voel je de stretch aan de onderkant van je voorste been. Houdt dit zolang vast als je kan.

Het is helemaal niet erg als je de eerste keer nog niet ver komt. Als je deze stappen iedere dag herhaalt, zal je vanzelf zien dat je steeds meer resultaat boekt. Het eist wat discipline om elke dag deze oefeningen te doen, maar doe het bijvoorbeeld net voordat je gaat slapen. Zo komt het in je ritme en kan jij na quarantaine je lenigheid trots aan je vriendinnen laten zien. 😉

via GIPHY

Bron: dansisvooriedereen.nl, voedzo.nl | Beeld: iStock