Lifestyle

Dit is dé checklist voor een 18-jarige

Als je eenmaal achttien bent geworden, dan zijn er veel dingen die er door je heen gaan. Je mag officieel drinken, stemmen en beginnen met rijlessen. Je bent nu officieel onderdeel van de grotemensenwereld. Gefeliciteerd! Naast de leuke dingen die officieel volwassen worden met zich meebrengen, moet je ook een heleboel regelen. Paniek is niet nodig, want dit is dé checklist voor een 18-jarige.

1. Checklist voor een 18-jarige  zorg dat je een DigiD hebt
Wanneer jij eindelijk de volwassen leeftijd hebt bereikt, is het belangrijk dat je een DigiD aanvraagt. Misschien wil jij wel een studie gaan volgen, maar voor je dat kan doen, heb je eerst je DigiD nodig. Ook voor het ondertekenen van de rest van je digitale aanvragen heb je deze magische codes nodig. Zonder een DigiD kom je dus nergens, aanvragen dus!


2. Checklist voor een 18-jarige ✓ vraag een ov-kaart aan
Een essentieel onderdeel voor iedereen die gaat studeren: vraag een ov-kaart aan. Als je net achttien bent geworden, is het belangrijk dat je je aanvraag zo snel mogelijk doet. Hiermee kan je namelijk kiezen of je doordeweeks of in het weekend gratis wil reizen. Wanneer je begint aan een nieuwe opleiding en moet reizen voor je studie, dan scheelt je dit een hoop geld.

3. Checklist voor een 18-jarige ✓ schrijf je in op kamersites
Als jij begint met een studie die buiten je eigen woonplaats is, dan wil je waarschijnlijk wel in de buurt wonen. Of misschien heb je sowieso wel de behoefte om vanaf het moment dat je officieel volwassen wordt op jezelf te gaan wonen. Ook als het nog even duurt voor je uit huis gaat, is het handig om je op je achttiende alvast in te schrijven op kamerverhuur-accounts op Facebook. Vaak duurt het namelijk wel even voordat je in aanmerking komt voor een leuke kamer. 

4. Checklist voor een 18-jarige ✓ regel je zorgverzekering
Waarschijnlijk weet je het al wel: een zorgverzekering afsluiten is in Nederland verplicht. Als je eenmaal achttien bent geworden, wordt het dus tijd om uit te zoeken welke zorgverzekering het beste bij je past. Misschien kijk je hier mega tegen op, maar dat is echt niet nodig! Er zijn online een heleboel handige tools te vinden, dus als je een optie bent tegengekomen, dan kun je die zorgverzekering vergelijken met de andere mogelijkheden. Ook als je er een gekozen hebt en je komt erachter dat je bijvoorbeeld toch vaker naar de fysio gaat dan je dacht, dan kan je super easy weer overstappen naar een goedkopere en betere zorgverzekering. 

5. Checklist voor een 18-jarige ✓ vraag zorgtoeslag aan
Als je dan eenmaal de zorgverzekering hebt uitgekozen die het beste bij jou past, dan staat er een leuker klusje op je checklist: zorgtoeslag aanvragen! De overheid steunt jongeren en mensen die niet zoveel geld verdienen elke maand met wat geld om die zorgverzekering mee te kunnen betalen. Lucky you! 

6. Checklist voor een 18-jarige ✓ zoek een leuke bijbaan
Als het goed is hebben je ouders er op dit moment wel voor gezorgd dat jij een eigen rekening hebt. Als je eenmaal de volwassen leeftijd hebt bereikt wil je natuurlijk leuke dingen doen, maar er moet natuurlijk ook wel geld op die rekening komen! Kijk dus of je een leuke baan bij jou in de buurt kunt scoren. Dat zorgt niet alleen voor wat geld op je rekening, maar ook ontmoet je er vaak de leukste mensen die hopelijk nog heel wat jaren in je leven blijven. 

Beeld: iStock