Lifestyle

Waarom je nú moet stoppen met proberen je lover te veranderen

Aan het begin van jullie relatie waren jij en je lover niet bij elkaar weg te slaan. Jullie droegen elkaar op handen en brachten het liefst dagenlang non-stop met elkaar door. Nu de verliefde fase er eenmaal vanaf is, betrap je jezelf erop dat hij of zij eigenschappen bezit waar je niet zo blij mee bent. Lees dan eerst even dit artikel voordat je je lover wil veranderen.

De perfecte partner bestaat niet 
Natuurlijk kun je je na een tijdje gaan storen aan het gedrag van je vriend of vriendin en daar mag je ook echt wel wat van zeggen. Toch gaat het te ver wanneer je iemand echt probeert te veranderen. Je hebt jezelf er alleen maar mee, want zoeken naar de perfecte partner maakt jezelf alleen maar vermoeid. Die bestaat namelijk niet! 

Je zal nooit weten of je gedachtengang klopt 
Waarschijnlijk ken je het wel: na een tijdje samen te zijn met je liefje, ga je piekeren waarom hij nu precies die ene opmerking maakte of waarom hij niet direct terugbelt. In je hoofd heb je waarschijnlijk al de analyse gemaakt dat hij jullie relatie vast niet meer zo serieus neemt als jij. Ho, stop! Het is niet handig om te denken voor een ander, omdat je simpelweg niet weet of jouw inschatting wel klopt. Zelfs als je hem confronteert met je vermoedens, dan weet je nog niet of hij meent wat hij zegt. Waarschijnlijk deed hij zoiets niet bewust en is al jouw gepieker voor niets geweest. Relax.

Je kunt een ander niet veranderen
Misschien ligt het voor de hand, maar toch willen we het even benoemen: je kunt een ander niet veranderen. Het is echt een valkuil om te denken dat jij de touwtjes in handen hebt wanneer het gaat over het gedrag van een ander. Je denkt precies te weten hoe het zit, toch kunt je nooit iemand anders gedrag veranderen. Hooguit kun je iemand ermee confronteren en vertellen wat het met jou doet. Overdrijf het niet en blijf dicht bij jezelf.

De energie kun je beter in jezelf steken
Over dichtbij jezelf blijven gesproken: steek de energie die je gebruikt om hem of haar te willen veranderen, liever in jezelf. Je gaat zijn gedrag toch nooit helemaal begrijpen. Het is niet erg om je af te vragen waarom je lover iets doet en daar mag je ook zeker wat van zeggen. Laat het alleen jullie relatie niet beïnvloeden, daarvoor ben je te veel waard. Laat je niet leiden door het perfecte plaatje wat je misschien in je hoofd hebt over hoe een relatie zou moeten zijn. Dat is zonde van je energie en die tijd kun je beter in jezelf steken. 

Beeld: iStock