Lifestyle

Snel afgeleid? Zo blijf je gemotiveerd

Wanneer je nét die ene opdracht wil afmaken of wil stampen voor je tentamens, is er altijd wel weer iets dat je aandacht grijpt. Van een appje op je telefoon tot de pluizige staart van je kat: als je snel bent afgeleid is werken in een wereld voor prikkels niet zo handig. Zeker nu we allemaal thuis moeten werken of studeren, kun je vast wel wat handige tips gebruiken. Lees je mee?

1. Leg je er bij neer dat dit vervelende klusje nu écht moet gebeuren
Let”s be honest: het is niet leuk om dat ene vervelende stageverslag te moeten schrijven of aan die opdracht voor je werk te beginnen. Toch kun je het wel blijven uitstellen en doorgaan met Facebook-scrollen: uiteindelijk zal die opdracht toch af moeten. Stap één begint bij de realisatie dat je ergens te veel mee bezig bent en dan kan je gaan verminderen.

2. Werk in een opgeruimde omgeving
Voordat je aan je taakje, schoolopdracht of ander klusje begint, is het verstandig om te beginnen in een nette omgeving. Ruim dus dat ene stapeltje vieze was op vóórdat je gaat beginnen aan de klus. Anders ben je namelijk tijdens het werken weer afgeleid om dat te gaan doen. 

 

3. Zet de meldingen op je telefoon uit
Yes, we know: het is super verleidelijk om tijdens een lastige opdracht regelmatig op je telefoon te kijken of je nog berichtjes hebt van je crush of je bestie. Toch is de beste truc om de notificaties van je telefoon 24 uur lang uit te zetten, volgens onderzoek.

4. Kom erachter of muziek juist wel of niet werkt voor jou 
Misschien ben je wel zo iemand die altijd in complete silence moet werken. Zelfs het kleinste achtergrondruisje is dan afleidend voor jou. Misschien ben je juist wel een persoon die het beste werk verzet met een lekker catchy muziekje. Probeer uit wat voor jou het fijnst werkt, dan kan dat je helpen in de volledige focus. 

5. Werk aan één taak tegelijk 
Als je thuis aan het werk bent en veel moet doen, dan is het logisch dat je gedachten soms met je aan de haal gaan. Je ziet immers voor je wat je allemaal nog moet doen. Hou jezelf daarom gemotiveerd door klein te beginnen. Schrijf een paar taken op die je deze dag sowieso kunt bereiken. Zo houd je je moed erin. Werk aan deze taak tot hij af is. Als dat niet mogelijk is, breek de taak dan op in kleinere taken.

6. Schrijf al je gedachten op voordat je begint met werken
Zelfs als jij een echte workaholic bent, kun je niet doorwerken wanneer je hoofd vol zit. Merk je dus op dat je gedachten alle kanten op gaan, neem dan even een rustmomentje. Pak een leeg vel papier of open een leeg word-document en schrijf al je gedachten van je af. Schrijf van je af waarmee je zit en je zal merken dat je daarna een stuk meer focus hebt voor het afmaken van je taakjes. Heel veel succes!

Beeld: iStock

Must reads 👀