Lifestyle

Deze woorden doen je ongetwijfeld weer denken aan de basisschool

Voor sommige meiden is de basisschool alweer heel lang geleden en voor anderen voelt het nog als de dag van gisteren. Er zijn vast bepaalde momenten geweest in deze periode die je voor altijd bijblijven. Zo ook deze 17 woorden, die je gelijk weer doen denken aan de basisschooltijd.

1. SchoolTV
Van Moffel en Piertje tot het Jeugdjournaal… En kennen jullie Karbonkel nog uit Ik Mik Loreland nog? Brrr, wat was ‘ie eng!

2. Je eigen ‘laatje’
Je eigen tafel met daarin een vakje met je etui erin. Deze moest je bijna elke week wel één keer opruimen…

3. AVI
AVI lezen. Bijna iedereen vreesde hiervoor, behalve de goede lezers. Als je eenmaal ‘AVI-uit’ had bereikt was je klaar met ‘AVI-lezen’ en mocht je boeken uit de hele boekenkast kiezen.

4. Nieuwsbegrip
Eens in de zoveel tijd was het weer zo’n feest: ‘nieuwsbegrip’. Met de hele klas een nieuwsbericht lezen en dit vervolgens bespreken. Als jij aan de beurt was, kleurde je zo rood als een tomaat.

5. Boekbespreking
Een boek lezen op de basisschool was een heel karwei voor de meeste. Het engste moment van de hele boekbespreking was natuurlijk dat je een paar bladzijdes moest voorlezen.

6. Topografie
Veel van ons haalden hier minimaal één keer een tien voor. Tijdens deze lessen leerde je veel plaatsen in Nederland uit je hoofd. Je bent ze nu hoogst waarschijnlijk alweer vergeten. Oeps!

7. Overblijfjuf
Elke overblijfjuf was anders. Sommige moeder waren heel makkelijk en mochten jullie gewoon een film kijken. Anderen waren veel strenger. Vaak was er dan ook één favoriet.

8. Schooltoernooi
Schoolvoetbal, schoolhockey of schoolkorfbal was altijd een feest. Een wedstrijd spelen tegen andere scholen in de hoop dat je wint en schoolkampioen wordt.

9. Schooldokter
Even een praatje maken met de schooldokter. Iedereen was blij als het gesprek weer achter de rug was.

10. Weektaak
De weektaak was een soort planning waarbij je inzicht kreeg hoe je week eruit ging zien. Elke dag had je een aantal opdrachten die je moest afmaken en dat kon je dan afvinken. Soms werd er ook een persoonlijke weektaak gemaakt voor mensen die iets meer moeite hebben met bepaalde opdracchten of mensen die juist sneller dan gemiddeld klaar waren met alles.

11. Luizenmoeder
Yes, de luizenmoeder komt! Heerlijk die moeders die even lekker door je haren gaan. Het voelde altijd een beetje als een massage, toch!? Of was jij juist degene die bang was dat ze luizen had?

12. Poppenhoek
De eerste paar jaar van je basisschooltijd was je hoogst waarschijnlijk vaak te vinden in de poppenhoek. Samen met je vriendinnetjes met de poppen en barbies spelen.

13. Vulpennen
Schrijven met een balpen was een echte no-go op school. Je vulpen was dan ook je grootste vriend, tot dat de vulling weer eens leeg was… Je moest er dan een nieuwe vulling in doen met blauwe handen als gevolg.

14. Schoolreisje
Op de heen weg werd er vaak gezongen: ‘we zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal kontje blauw’. Daarentegen waren we allemaal teleurgesteld als we weer op school aankwamen en verstopte we ons altijd onder de stoelen, in de hoop dat onze ouders dachten dat we niet in de bus zaten ;-).

15. ‘De klassen rond’
Op school je verjaardag vieren was wel een feestje. Vooral de ‘klassen rondgaan’ was erg populair. Langs gaan bij alle juffen om een sticker te halen en de juffen een traktatie te geven.

16. Eindmusical
De eindmusical was het laatste wat je deed op de basisschool. Samen met je klas een musical geven voor alle ouders, opa’s, oma’s en broertjes en zusjes. Heel het jaar leven jullie hiernaar toe en elke week werd er gerepeteerd natuurlijk.

Beeld: iStock