Lifestyle

26 Brabantse uitspraken waar je niks van begrijpt

brabantse-uitspraken

Nederland is niet zo groot, maar we hebben wel veel verschillende dialecten, zoals Limburgs, Nedersaksisch en natuurlijk Brabants.  Als je niet uit de plek van de worstenbroodjes en carnaval komt, zal je sommige uitspraken totaal niet snappen. Wij hebben een paar van de gekste Brabantse uitspraken voor je verzameld. Herken jij ze?

1. ‘Zeik nie lauw’

Als iemand je ‘de zeik nie lauw’ maakt, ben je niet bang voor hem of haar.

2. ‘Zund’

Waar de meeste van ons zouden zeggen jammer of zonde.. Zeggen de echte Brabanders ‘zund’. Dit is dus dezelfde betekenis.

3. ‘Langs jou

Een Brabander zit niet naast jou, maar langs jou 😉

4. ‘Wa zedde nou?’

Als je verbaasd bent over een verhaal wat iemand je zojuist heeft verteld, zeggen we vaak “dat meen je niet of wat zeg je nou”. In Brabant zeggen ze dan ‘wa zedde nou?’

5. ‘Onder hockey zitten’

Als je in een hockey team zit, zit je niet op hockey, maar er onder…

6. ‘Ons mam’

Mijn vader, mijn moeder, mijn opa hoor je in Brabant niet veel. Ze zeggen daar: ‘ons mam of ons oma’.

7. ‘Aangereden’

Aangereden betekent in Brabant dat je bent vertrokken en onderweg bent naar de plaats van je bestemming. No worries, je date ligt dus niet onder een auto. Pfieuw.

8. ‘Pasta met een sausje eronder’

Heerlijk, pasta met saus erop! In Brabant zeggen ze ‘pasta met een sausje eronder’. Zullen ze dan bedoelen eerst de saus op je bord, daarna de pasta? Nee hoor, ze bedoelen gewoon hetzelfde, ook al zou je dat niet denken.

9. ‘Koekwaus’

In New Kids Turbo werd dit woord vrij veel gebruikt. Ze schreeuwden dan ook vaak ‘verrekte koekwaus’. Wij zouden een koekwaus eerder een idioot noemen.

10. ‘Houdoe’

De mazzel, toedels, later, tot ziens en dag. Allemaal manieren om iemand gedag te zeggen. Houdoe is dus een ander woord voor doei.

11. ‘Sproeier’

Een sproeier is een ander woord voor douche. Ondanks dat wij bij het woord sproeier eerder een soort waterslang voor ons zien, betekent dit precies hetzelfde.

12. ‘Links strijken’

Is dat alleen de linkerkant van je broek strijken? Nee, dat is binnenste buiten strijken.

13.’Das nie’

Dit zeggen ze als je het ergens niet mee eens bent en een andere mening hebt.

14. ‘Welluk, wablief’

Als je iets niet goed verstaan hebt zouden de meeste zeggen: ‘Wat zeg je?’. Alleen in Brabant zeggen ze het net iets anders, daar zeggen ze namelijk welluk of wablief.

15. ‘Witte geit’

Uhm een witte geit dus… Als in een dier? Nee, het heeft niks met dieren te maken. Je vraagt gewoon aan iemand of hij of zij iets weet. De meeste zeggen dan: ‘Weet jij het?’

16. ‘Ik voel me begaaid’

Tsja soms heb je van die avonden dat je even geen grens hebt… De drankjes blijven komen, maar de volgende dag heb je spijt. Je zegt dan waarschijnlijk: ‘Ik drink nooit meer’. Je zal dan ook een behoorlijk kater hebben.

17. ‘Pakkendrager’

Gers Pardoel zingt: ‘spring maar achterop bij mij, achterop mijn fiets!’ Wij zeggen: ‘spring maar achterop m’n bagagedrager’ en in Brabant zeggen ze: ‘spring maar op m’n pakkendrager’. Oké…

18. ‘Keigezellig’

Het is niet supergezellig in Brabant, maar echt keigezellig!

19. ‘Subiet’

Voor veel Nederlanders is dit woord een groot vraagteken, maar na dit te lezen niet meer! Subiet is namelijk een ander woord voor zometeen.

20. ‘Peperkoek’

Voor sommige is het een Snelle Jelle of een ontbijtkoek, maar in Brabant is het een peperkoek.

21. ‘Ik ben afgewerkt’

Het is niet dat je je laatste spuitjes botox hebt gehad en afgewerkt bent of net een uhm, bijzondere vrijpartij had, maar het betekent gewoon dat je klaar bent met werken. Pfieuw.

22. ‘Hedde gij geen bier bij’

Dat er bier op voorraad moet zijn is een feit! Als deze vraag wordt gesteld is dit vaak niet het geval en kunnen mensen geïrriteerd zijn.

23. ‘Bekant’

Je hebt dat proefwerk bekant niet gehaald, dus dat betekent dat je het net niet helemaal hebt gehaald. Nog even geduld dus.

24. ‘Das echt’

Of je nou ‘echt niet’ of ‘das niet’ zegt maakt niet uit. Het heeft beide dezelfde betekenis.

25. ‘Ik ga drek doen’

Nog eventjes wachten, want ik ga dat over een tijdje doen.

26. ‘Lekker die kuukskes’

Als je het woord kuukskes hoort denk je vast niet meteen aan koekjes, maar toch is dat wat het is…

Beeld: netflix