Fashion

DIY: zo geef jij je kleding een tweede leven

Heb jij de neiging om kleding waar een gaatje in zit, wat te klein is geworden of simpelweg niet meer leuk genoeg is weg te gooien? Je kan daar maar beter mee stoppen. Deze gewoonte is namelijk niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Speciaal daarom heeft Girlscene wat DIY-oplossingen gevonden die jouw kleding zo een tweede leven in blazen. Dankzij deze tips en tricks van H&M’s Take Care platform gaat jouw kleding veel langer mee. Goed bezig!

Van maxi naar mini

Ben jij die maxi-rok of -jurk ook helemaal zat? Of is de lengte eigenlijk nét iets te kort? Gooi je kledingstuk dan niet weg, maar maak er een mini-rokje of -jurk van. Trek het kledingstuk aan, bepaal hoe kort je het nieuwe item wil hebben en zet daar een penstreepje. Trek de jurk of rok uit, leg ‘m neer en knip af op de hoogte van de penstreep. Even de zoom naaien en jij hebt een prachtig nieuw zomer-item.

Jasje pimpen

Genoeg jasjes in je kast hangen, maar zijn ze het allemaal nét niet? Maak er zelf iets moois van. Ga bijvoorbeeld aan de slag met patches, knopen, stiksels of knip oude sieraden kapot en rijg deze op je jasje. Ook leuk: schilder je favoriete quote op je jack. Markeer al eerste de contouren van de quote op je jasje en schilder dit hierna in met een penseel. Dit kan je natuurlijk ook doen met je oude trui of shirt. Vergeet na het drogen niet om jouw schilderwerk te fixeren door er even overheen te strijken. Mooi zeg. 

Shirt upcyclen

Vervang de mouwen

Zit er een gaatje in je bovenstuk, wordt-ie bij de armen te klein of vind je het item wat saai? Zoek er dan een leuke andere trui, blouse, jasje of shirt bij en knip van beide de mouw(en) af. Draai het oude item en de nieuwe mouwen binnenste buiten en spelt aan elkaar vast. Even naaien en jouw bovenstuk is weer als nieuw. Extra leuk: knip de mouwen van een mesh-shirt af en naai ze aan een simpel t-shirt. Staat supermooi.

Jeans pimpen

We snappen dat je na een tijdje wel uitgekeken bent op je jeans, maar gooi ‘m nooit weg. Met verschillende trucjes kan je er namelijk een heel ander item van maken. Koop bijvoorbeeld textielverf in een mooie kleur en verf een streep aan beide zijkanten van de broek. Wel goed op laten drogen voor je jouw nieuwe jeans weer aan trekt. Andere optie: knip de manchetten van je oude spijkerjack en zet ze aan het enkelgedeelte van je wijde jeans. Leuk toch? Heb jij geen wijde jeans, maar wel een strakke? Maak er dan een flared van. Super simpel: maak met een tornmesje de binnenbeennaad van je broek los tot hoe hoog jij wil. Hoe hoger je gaat, hoe wijder de broek wordt. Stik nu de nieuwe zoom van de binnenkant. Tada.

Jeans upcyclen

Hack je trui

Is jouw trui te klein, te heet gewassen of een beetje saai? Gooi ‘m dan niet weg, maar hack de trui. Dit kan op veel verschillende manieren. Als jou trui een beetje krap wordt, kan je er bijvoorbeeld stukken tussen zetten. Hiervoor heb je, naast je trui, een stukje leuke stof nodig. Knip de te kleine trui aan beide kanten, zo’n twee centimeter van de armsgaten, in de lengte doormidden. Pak de stof erbij en knip hier vier stroken van 16 centimeter breed uit. Draai de trui weer binnestenbuiten, speld vast en naaien maar. Jouw oversized sweater is af. Ook een té korte trui is zo gefixt: knip het onderste deel van je trui en knip het bovenste gedeelte van een blouse af. Naai de bovenkant van de trui en de onderkant van de blouse aan elkaar. Klaar is Kees.

Fix die blouses

Voor saaie, oude blouses geen plaats in jouw kast. Je kan bijvoorbeeld twee exemplaren precies doormidden knippen en deze hierna aan elkaar naaien. Let wel op dat de knopen en de knoopsgaten overeenkomen, anders wordt dichtknopen ook zo lastig. Ben jij lekker creatief? Dan kan je ook helemaal losgaan met je blouse. Doe wat je wil met verschillende stofjes, stiksels en knopen. Hier zie je een leuk voorbeeldje. 

Blouse upcyclen

Upcycling is altijd een goed idee

Natuurlijk zijn er nog veel meer DIY-oplossingen om jouw kleding een tweede leven te geven. Neem een kijkje op H&M’s Take Care platform voor nog meer inspo of struin het internet af. Op het platform vind je niet alleen tips en tricks die je helpen jouw kleding te vermaken, maar ook om het te onderhouden, verzorgen en repareren. Je garderobe, portemonnee en het milieu zullen je dankbaar zijn!

Bron en beeld: H&M take care