Lifestyle

Waarom de kerstboom eigenlijk het symbool voor kerst is

Eigenlijk zonder erbij na te denken tuigen we in december de kerstboom weer op and we love it. Want hey, het zorgt voor veel gezelligheid, alleen heel veel mensen weten de achterliggende gedachte van dit leuke ritueel niet. Want wat betekent de kerstboom nou eigenlijk, waarom zetten we er elk jaar één in de woonkamer neer? Wij leggen het uit.

Oorsprong van de kerstboom

Natuurlijk vinden we het er gezellig uitzien, het maakt namelijk je woonkamer een stuk aantrekkelijker. We hangen de mooiste kerstballen en versiering in de boom, maar waarom doen we dat eigenlijk? 

Romeinen en Germanen

Kerst komt van het werkwoord: kerstenen. En kerstenen betekent weer: van duisternis naar het licht. Vroeger waren ‘bomen’ een symbool voor vruchtbaarheid. Germanen en Romeinen zagen in de boom een soort goddelijkheid. Ze kwamen erachter dat er één boom altijd groen bleef: de groene den. De Germanen geloofden in Boomgeesten en de Boomgeesten zorgden voor een goed leven. Om de Boomgeesten weer terug te lokken besloten ze dus hun boom te versieren. De versiering bestond uit: appels, slingers en goud en zilver. Later kwamen er de sterren en de maan bij.

kerstboom thuis

Christelijk symbool

De kerstboom werd eerst niet gezien als Christelijk symbool. Na een lange tijd besloot het Christendom de boom zich toch toe te eigenen. Het Christendom nam de kerstboom over en de betekenis van de Romeinen en Germanen gold niet meer. De boom werd nu geassocieerd met kennis, goed en kwaad. In 1840 kwam de eerste kerstboom in Nederland bij iemand thuis in de woonkamer. Pas na de Tweede Wereldoorlog werden de kerstbomen echt in huizen neergezet en toegelaten. 

Wat betekent een kerstboom nou echt?

De kerstboom heeft dus in de afgelopen jaren veel betekenissen gehad. Vroeger was het een symbool voor vruchtbaarheid, toen werd de kerstboom weer een symbool van leven. Soms wordt de boom ook wel een levensboom genoemd. Wat zo speciaal is aan de boom is, is dat hij altijd groen blijft. Maar het werd uiteindelijk toch het symbool van kennis, goed en kwaad en de boom waar Eva de appel van plukte. De kerstboom staat nu vooral in huis om van de herdenking van de geboorte van Jezus Christus een feestdag te maken. 

eten kerst

Bron: Kunst-en-cultuur.infonu.nl, Digibach.nl, Wieringernieuws.nl | Beeld: iStock, Getty Images