Lifestyle

Dit zijn de leukste escape rooms in Nederland

Je hebt er vast weleens van gehoord van je collega’s of familie, het uitje van deze tijd: de escape room. Het leuke spel waarin je met een groep probeert vrij te komen uit een ruimte. We hebben er maar liefst meer 800 van in Nederland. Daarom hebben wij voor jou een top 10 gemaakt van escape rooms die net wat meer te bieden hebben dan de andere escape rooms. Op die manier weet jij zeker dat je een leuke tijd gaat beleven. 

Wat is een escape room?

Bij een escape room is het de bedoeling dat je ontsnapt uit een ruimte. Je doet mee met een groep en strijdt meestal tegen andere groepen. Je krijgt als je wilt allerlei aanwijzingen als je eenmaal in de ruimte bent. In het kamertje moet je natuurlijk een aantal dingen oplossen. Uiteindelijk gaat het erom dat je sleutel te pakken krijgt en bevrijd kan worden uit de ruimte. Het spelletje duurt in totaal 60 minuten.

1. Sherlocked Amsterdam
De locatie van Sherlocked, de oude Beurs van Berlage, verbergt iets. Deze escape room locatie bestaat uit twee escape rooms: Escape room The Vault en The Architect. Het leuke bij de escape room The Vault is dat het hier niet gaat om het ontsnappen, maar om het openmaken van de kluis. De kluis bestaat uit een aantal lagen. Aan jullie is dan de taak om deze kluis laag voor laag open te maken door dingen op te lossen. In de kluis zit iets waardoor je veel energie krijgt. Dus je wordt wel degelijk beloond. 

Watch on YouTube

2. The Great Escape Zwolle
The Great Escape Zwolle: The Mission, The Courtroom, The Lost Package, The Experiment en de Prison Cell. Van mysterieuze postkamers tot aan de  psychiatrische inrichting deze locatie heeft het. In de ‘Experiment’ doen zelfs acteurs mee die zorgen voor een ultieme beleving. De kamers bevinden zich hier in de kelder. Dus voor degene met claustrofobie, is het misschien even afzien of misschien liever helemaal niet meedoen. De kamers zijn niet heel klein dus dat scheelt wel weer. 

Watch on YouTube

3. Escaperoom de Bagijnetoren Delft
DelftEscape is de enige en eerste escape room met 2 monumentale panden in het centrum van Delft. De locatie heeft twee kamers en er zit er nog één aan te komen. Deze escape rooms nemen je mee terug naar de zestiende eeuw en spelen af in de Bagijnetoren van Delft. Thema: de moord op Willem van Oranje. Het uiteindelijke resultaat moet ervoor zorgen dat Willem eindelijk met rust wordt gelaten. 

Watch on YouTube

4. Escape Room Schagen
De locatie in Schagen heeft vier escape rooms: Space Lab, The Chocolate Factory, La Casa de Dinero en Escape the City. Het leuke van deze escape room is dat La Casa de Dinero precies gebaseerd is op de serie ‘La Casa de Papel’. Wie wilt er nou niet deelnemen aan dit spel? Wat ook heel leuk is, al deze escape rooms kunnen gespeeld worden op locatie. Dus bij jou op kantoor of in een eigen uitgekozen gebouw. Dit kun je dan spelen met maar liefst vijftien tot 500 personen.

Watch on YouTube

5. Questomatica Amsterdam
Ben je al eens bij een escape room geweest en erger je je aan de cijfersloten? Dat komt goed uit. Wat deze escape room zo bijzonder maakt is de technologie die ze weten toe te passen. Met gebruikgemaakt van lichten en geluidseffecten, denk jij dat je een computerspel speelt of in een film speelt. De escape room ‘Arcade Invasion’ laat je een spel spelen alsof je in een computerspel zit. Bij de escape room ‘Wake up’ zit je in een slaapkamer waar je opgesloten zit in de dromen van een klein meisje.

Watch on YouTube

6. Project Escape Nijmegen
Ramkraak en de enge Duivelskamer zijn te vinden in Nijmegen. De escape room ‘Ramkraak’ is uitgekozen tot nummer 24 escape room van de wereld. Daar draait het niet om de snelste tijd, maar gaat het om de meeste buit die je weet te krijgen. Je kan het spel winnen zonder puzzels op te lossen. De escape room ‘Duivelskamer’ is daarentegen wel vol met puzzels die je moet zien te ontrafelen. 

Watch on YouTube

7. Mystery House Valkenburg
Wat leuk is aan Mystery House in Valkenburg, is dat het is gevestigd in een oude bioscoop. De escape rooms zijn daar gebaseerd op hele oude films. Elke kamer heeft een eigen verhaal en thema. Mystery House heeft vier escape rooms: Escape room The Asylum Revealed, Escape room The Lost Flight (’30s), Escape room The Zodiac Letter (’60s-’70s) en de Escape room Master Mind (jaren ’40 – ’45). 

Watch on YouTube

8. Dark Park Zoetermeer
Dark Park is meermaals uitgeroepen tot beste escape room van Nederland. In 2018 stonden ze zelfs op de zesde plek van de wereld! Dark Park heeft drie escape rooms: The End, The Orphanage en The Honeymoon Hotel. Dark Park draait om diversiteit, sfeer en opzet van de escape rooms, waardoor het geen spel meer is, maar een echte ervaring. 

Watch on YouTube

9. My Escape Club Amsterdam
My Escape Club in Amsterdam heeft vier escape rooms: Steampunk Adventure, The Curse, Judgement Day en Back To USSR. Deze escape rooms hebben sensoren en controllers. Er zijn puzzels aanwezig die je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gedaan. Ze huren professionals in die zorgen voor de geluidseffecten en apparaten, zodat jij een geweldige avond hebt. 
Watch on YouTube

10. Down The Hatch 
Down The Hatch biedt escape rooms aan van 80 minuten in plaats van 60 minuten. Er zijn momenteel twee escape rooms: FLIGHT 815 en THE COOPER CASE. Binnenkort kom er nog één nieuwe bij: Molly’s game. FLIGHT 815 heeft zijn inspiratie gehaald uit de tv-serie Lost. De escape rooms zijn allebei vliegtuigvluchten waar je moet zien weg te komen. 

Watch on YouTube
 

Bron: EscaperoomsNederland.nl, All-escaperooms.nl | Beeld: iStock