News

Zo worden de proeven van Expeditie Robinson bedacht

De finale van Expeditie Robinson komt steeds dichterbij en de deelnemers worden steeds fanatieker. Elke proef strijden de deelnemers om de immuniteitsketting waarmee je zeker bent van een plekje in de volgende ronde. Deze proeven zijn ingewikkeld, maar vooral keihard. Koeienogen eten, urenlang rondjes rennen in de brandende zon of zware kokosnoten gooien, hoe komen ze er op? De meesterbreinen achter de proeven leggen uit hoe de proeven worden bedacht en gemaakt. Benieuwd? Lees snel verder.

Expeditie Robinson werkt samen met andere landen

Urenlang tikkertje spelen in een hindernisparcour, levende kokosrupsen eten voor een hint bij de puzzel of loeizware vuurkorven door een parcours tillen zónder dat de vlam dooft. De ietwat sadistische proeven laten ons elke week weer smullen. Maar hoe komen ze erop? Marjolein van Westerloo, uitvoerend producent, is verantwoordelijk voor de proeven en logistiek en vertelt erover. Zij geeft aan dat het maken van proeven enorm duur is en landen daarom samenwerken om ze te bouwen. Het programma wordt namelijk ook in andere landen uitgezonden onder de naam Survivor. Vorig jaar heeft Nederland samen gewerkt met Hongarije, België, Finland en Denemarken. De proeven worden een half uur na elkaar gespeeld zodat de deelnemers uit verschillende landen elkaar niet zien. Grappig, er worden dus meerdere expedities in de Filipijnen gemaakt, zonder dat de kijker en de deelnemers daarvan af weten.

Op een boerderij brainstormen naar proeven

Een team van zes mensen trekt in november naar een boerderij om daar een weekend te brainstormen over de proeven. Deze proeven bevatten altijd een van de volgende spelelementen: uithoudingsvermogen, vies eten, vuur maken, rennen, kruipen of een combinatie daarvan. Er gaat ook altijd een designer mee die de ideeën uittekent en beoordeelt of een proef haalbaar is. In dit weekend worden 26 ideeën bedacht die gepresenteerd worden aan de deelnemende landen, hier blijven er uiteindelijk dertien van over. Het bouwen begint drie maanden voor de opnames en verloopt erg milieubewust. Plastic wordt niet gebruikt en waar mogelijk worden onderdelen hergebruikt. Goed bezig! 

Er wordt bij de proeven rekening gehouden met mannen en vrouwen

De proeven moeten voor iedereen leuk zijn en daarom zorgen de bedenkers voor een mooie balans. Marjolein: “Vrouwen zijn meestal beter in memory en evenwicht en mannen in krachtproeven. Om de vrouwen een voorsprong te geven op het kracht-gedeelte, begint een proef vaak met een puzzel.” Als het idee is goed gekeurd en het ontwerp af is, wordt de proef getest. Dit wordt meestal gedaan door backpackers die door Azië reizen. Vaak wordt er daarna nog iets veranderd: als een proef voor een goed gevoede backpacker al lastig is, dan is het voor een uitgehongerde Robinson natuurlijk helemaal onmogelijk. 

Een proef wordt in een kwartier tot een half uur uitgelegd

Zit jij voor de televisie ook weleens je hersenen te kraken op die lastige proef? Hoe begrijpen die kandidaten dat nou zo snel, terwijl jij na het zien van de proef nog steeds niet doorhebt wat de bedoeling nou eigenlijk was? Daar geeft Marjolein duidelijkheid over. Zo’n uitleg van de proef ziet er altijd erg kort en simpel uit op televisie, maar in het echt wordt het veel gedetailleerder uitgelegd. Dit duurt vaak een kwartier tot een half uur. Is de proef echt heel technisch en lastig te begrijpen? Dan mogen de kandidaten even oefenen. Dat is dan toch wel weer lief van die meedogenloze proefbedenkers ;-). Wij zijn enorm benieuwd naar de nieuwe proef én de nieuwe aflevering. Wie zal het spel dit keer de baas zijn? Spannend!

Bron: sevendays.nl | Beeld: RTL

Must reads 👀