Lifestyle

Onder de zonnebank gaan: waarom dit zo slecht voor je is

Met de winter op komst wil je natuurlijk graag je bruine tan van de zomer behouden. Sommige mensen brengen dan een bezoekje aan de zonnebank om hun tintje bij te houden. Maar of dat echt verstandig is… In dit artikel vertellen we je meer over de gevaren van het kunstmatige zonlicht. 

Waarom onder zonnebank gaan slecht voor je is 

Op korte termijn is de zonnebank heel handig. Je wordt lekker bruin en hebt snel het gewenste resultaat te pakken, maar de huid wordt er wel door beschadigd. De zonnebank geeft je veel uv-straling en het is inmiddels bekend dat die straling ook de boosdoener is. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, word je huid blootgesteld aan een enorme dosis uv-licht en dat vergroot de kans op huidkanker.

Voor je 30e wordt het afgeraden om veel onder de zonnebank te gaan. De kans op een melanoom neemt namelijk met 75% toe wanneer je op jonge leeftijd onder de zonnebank gaat. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Deze kan heel snel groeien en ontstaat meestal waar een moedervlek zat. 

Last but not least: je hebt kans op een versnelde huidveroudering. De zonnebank geeft je een drogere huid en op langere schaal zelfs rimpels! Dat is wat je absoluut wil voorkomen en zeker in jouw jongere jaren. 

Als laatst: de ogen, één van de belangrijkste zintuigen. Als je jouw ogen niet beschermt met een bril op onder de zonnebank, kan je op korte termijn last krijgen van sneeuwblindheid of lasogen. Bij extreme gevallen kan dit zelfs op lange termijn voorkomen. 

Bril bescherming zonnebank

Onder de zonnebank gaan zorgt voor minder verbranding

Dit is dus een fabel. Een bruine kleur zorgt nauwelijks voor minder verbranding. Voor je vakantie een zonnebankje pakken is dus niet nodig. Wat wel kan helpen om je te beschermen tegen roodheid, is door goed te eten en de barrièrefunctie te versterken. Een sterke vel kan je beter behoeden tegen de felle zon. De kans op huidkanker neemt overigens toe als je je huid rood laat worden. Bescherm je daarom goed!

Niet overdrijven 

Het gevaar van zonnebanken moet alleen niet te overdreven worden. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft namelijk aan dat het zonnen in de buitenlucht dezelfde schadelijke gevolgen kan hebben als de zonnebank. Daar komt wel weer bij kijken dat je uv-straling juist nodig hebt om gezondheid en weerstand (vitamine D) op te bouwen tegen verschillende vormen van kanker. 

Wil je toch onder de zonnebank? Smeer je goed in, bescherm je ogen met een speciale bril en laat je informeren over verantwoord zonnen door een deskundige. Een deskundige kan informatie geven over welk huidtype jij hebt.