Lifestyle

Dit is waarom het zo moeilijk is om te stoppen met roddelen

Je kent het wel: onder het genot van een hapje of een drankje vliegen de roddels je om de oren. Jij doet lekker mee en vertelt ook wat sappige nieuwtjes. Na het afloop weet je alles over iedereen, maar wil je dat eigenlijk wel? Als je het gevoel hebt dat je te ver bent gegaan en spijt hebt, dan heb je flink zitten roddelen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, helaas is stoppen erg moeilijk. Waarom? Dat lees je hieronder. 

Roddelen stamt uit de prehistorie

Roddelen wordt door velen gezien als vrouwenhobby, maar mannen kunnen er ook aardig wat van. Dat is ook niet zo gek: roddelen heeft namelijk niets te maken met gender. Nee, onze drang om te roddelen hebben we meegekregen van onze voorouders. Uit een studie van de Universiteit van Liverpool is namelijk gebleken dat roddelen cruciaal was om te overleven in de prehistorie. In die tijd leefden de mensen in kleine groepen en waren ze enorm afhankelijk van elkaar. Het was daarom belangrijk om informatie uit te wisselen om de eigen overlevingskans te vergroten. Ze moesten weten wie er met wie sliep, wie te vertrouwen was en wie niet en wie er ziek was. Komt het je bekend voor?

Roddelen: Informatie uitwisselen of moedwillig zwartmaken?

Waar precies de grens tussen informatie uitwisselen en echt roddelen ligt, is moeilijk te zeggen. Tijdens het wijnen zou jij best neutrale informatie over iemand kunnen delen terwijl die persoon er niet bij is, is dit dan roddelen? Nee, dat vinden wij niet. Je moet pas echt op je woorden gaan letten als je anderen moedwillig zwartmaakt en naar beneden haalt door bijvoorbeeld een in vertrouwen verteld geheim te verspreiden of een gerucht te verkondigen wat helemaal niet waar is. Dát is nou echt roddelen en dat wil je niet. Hoe moeilijk het ook is om mee te stoppen, probeer het toch. Roddelen levert namelijk stress en slaapproblemen op, dit kan uiteindelijk effect hebben op je persoonlijke leven. Stoppen dus!

Zo stop je met roddelen

Roddelen zit dus in ons bloed, echter leven we allang niet meer in de prehistorie en is het niet meer van levensbelang. Hoog tijd dus om de roddeltante in jou te verbannen. Dit doe je als volgt: stap van negatieve gedachtes af. Vertel juist positieve dingen over jezelf en anderen, dat is toch veel leuker? Ook een optie: heb je een vriendinnengroep waarin jullie veel roddelen? Kaart dit aan, als één schaap over de dam is, volgen er meer. En tot slot: Ligt er echt een super sappige roddel op het puntje van je tong? Tel tot tien en verzin iets positiefs, dit komt helemaal goed!

Bron: glamour.nl, hln.be | Beeld: iStock