Food

Waarom je zout af en toe beter kunt laten staan

Zout, iets wat we dagelijks gebruiken. Een snufje op een gekookt ie of wat zout op je avocado toast. Naast dat je zelf zout toevoegt aan gerechten, kom je in de supermarkt bijna geen producten tegen waarin géén zout is toegevoegd. Ongemerkt eet je het dus nog vaker dan je denkt en misschien zelfs wel te veel. Lees en kijk snel verder, waarom jij misschien minder zout moet gaan eten.

Waarom (te) veel zout slecht voor je is

We eten gemiddeld maar liefst 7,5 gram zout per dag en dat is best veel. We eten met z’n allen eigenlijk meer zout dan nodig is. Eet je iedere dag brood? Het zal je waarschijnlijk doen verbazen, maar in één snee brood zit maar liefst 0,44 gram zout.

Een beetje zout is prima, maar te veel zout kan zorgen voor nadelen:

  • Je kunt een hoge bloeddruk krijgen
  • De kans op hart- en vaatziekten is groter 
  • Kan leiden tot nieraandoeningen
  • Kleine kans op maagkanker
  • Botontkalking (calcium)

friet zout

Waarom je zout toch niet volledig zou moeten laten staan 

Het lichaam kan jammer genoeg ook weer niet zonder deze boosdoener. Het is nodig voor het regelen van vocht, prikkelen van de zenuwen en de samentrekking van de spieren. Natuurlijk kan je er niet helemaal mee stoppen, want in de dagelijkse voeding die je eet zit al genoeg zout opgenomen. Helaas is deze soort zout in bewerkte voeding juist de schuldige, want dit gaat meestal ongemerkt. 

Zout verminderen

Wil je gaan letten op de hoeveelheid zout die je eet? Let op de bewerkte producten, daar zit vaak het meeste zout in. Wil je het nog groter aanpakken? Kijk dan naar de etiketten van de producten die je koopt en zoek dan naar het woord: natrium. Zout bestaat uit natrium en chloride. Eén gram natrium komt overeen met 2,5 gram zout. Hoe bereken je dit? Vermenigvuldig het natriumgehalte met 2,5. Zo kom jij erachter hoeveel zout er in dat product zit. 

Wij geven je als tip mee om eerst te verminderen met het strooien van zout over je eten. Kook zelf, op deze manier kan jij beslissen hoeveel zout je wilt gebruiken. Sterker nog als je het zout eten vermindert, is het ineens een stuk lekkerder om die ene pizza te eten als je uiteten bent, want je smaakpupillen veranderen wanneer je minder zout binnenkrijgt. Toch wel een voordeeltje dus. 🙂

Bron: Gezondheidsnet.nl, Voedingscentrum.nl | Beeld: Unsplash

Must reads 👀