Food

Kaaslovers opgelet: deze bloemkool ovenschotel wil je vanavond proberen

Gezond en gevarieerd eten willen we allemaal, maar eerlijk is eerlijk: koken is soms een tijdrovend klusje. Zeker wanneer je ook nog eens moet bedenken wat je nu weer wilt gaan eten. Gelukkig hebben wij een easy receptje voor je paraat. Het is makkelijk te maken en ook nog eens goed te bewaren. Je gooit wat ingrediënten bij elkaar, even de oven in en klaar is kees! Natuurlijk kun je voor een klassieke lasagne gaan, maar de volgende ovenschotel is het proberen helemaal waard. Eet smakelijk!

Recept: Italiaanse bloemkool-ovenschotel

Deze ovenschotel heeft een Italiaanse twist. De combinatie van onder andere gehakt, cherrytomaatjes, bloemkool en Italiaanse kruiden is een ultieme guilty pleasure voor iedereen die van Italiaans eten (en heel veel kaas) houdt. Je hebt het volgende nodig:

Boodschappenlijstje:
♥ 750 gram aardappelen
♥ 350 gram bloemkoolroosjes
♥ 300 gram rundergehakt
♥ 1 grote ui
♥ 2 kleine cherrytomaatjes
♥ 3 eetlepels Italiaanse kruiden
♥ 25 gram boter/margarine
♥ 25 gram bloem
♥ 250 milliliter (soja)melk
♥ 25 gram (of natuurlijk meer!) kaas
♥ 2 theelepels kruidenboterkruiden
♥ Snufje zwarte peper

Dit moet je doen
① Verwarm de oven voor op 200 graden. Begin ondertussen met het schillen van de aardappels in dunne plakjes en kook ze daarna in een pan met kokend water in ongeveer acht minuten voor. 

② Doe de bloemkoolroosjes ondertussen in een pan met kokend water voor twaalf minuten, totdat ze zacht zijn. Snipper ondertussen de ui en snijd de cherrytomaatjes.

③ Doe de ui en een beetje olie in een pan en voeg na ongeveer twee tot drie minuten het gehakt en de Italiaanse kruiden toe. Bak het een paar minuten totdat het gaar is. Voeg vervolgens de cherrytomaatjes toe en daarna de bloemkoolroosjes. Laat het samen een paar minuten bakken. Tip: als het allemaal nog te nat is kun je wat allesbinder of maïzena toevoegen. 

④ Ondertussen maak je de bechamelsaus. Smelt de boter en voeg hier bloem en melk aan toe. Blijf het mengsel goed door elkaar roeren. Als de saus de juiste dikte heeft bereikt kun je de Parmezaanse kaas en de kruidenboterkruiden toevoegen. 

⑤ Vul de ovenschaal allereerst op met een laagje aardappelschijfjes, daarna volgt een laagje met het gehakt-bloemkoolmengsel en eindig weer met een laagje aardappelschijfjes. 

⑥ Giet de saus over de ovenschotel en zet het voor ongeveer 25 minuten in de oven. Done!

Bron: Euroma | Beeld: iStock