Lifestyle

Gedemotiveerd op school? Zo kom jij weer aan motivatie

Redactie

Na veel opdrachten, toetsen en huiswerk kan het soms weleens tegen zitten. Je hebt er even helemaal geen zin meer in. Het liefst ga je niet meer naar school. Kortom, je bent gedemotiveerd. Om die reden hebben wij een aantal tips voor je, zodat jij gewoon weer kan knallen deze aankomende maanden. 

1. Denk aan je toekomst 
Heb jij een droombaan op het oog? Dan kan je die niet bereiken als je gewoon gaat zitten netflixen, logisch zal je zeggen, maar het is wel een kwestie van beseffen. 

2. Mindset
Als jij alleen maar gaat denken: ik heb echt geen motivatie, kom je zeker niet verder. Je moet je gedachtes leren omzetten in het positieve. Zeg tegen jezelf dat je het kan en ervoor gaat, want jij wilt dit halen! You go girl.

3. Zie de consequenties in als je iets niet voldoet 
Als ik mijn opdrachten niet maak dan mag ik straks ook niet op mijn telefoon zitten of: als ik nu niet ga leren dan moet ik nog een jaar overdoen. Zie in dat wanneer je iets niet afmaakt of nakomt, je het alsnog moet doen. 

4. Geef jezelf beloningen of vraag om beloningen
Heb je die saaie opdracht nu nog steeds niet afgekregen? Sluit met jezelf een deal, dat wanneer je hem wel af hebt je die amazing broek die op je verlanglijstje staat eindelijk mag halen. Of vraag je ouders om een leuke deal. ‘-)

5. Hoe sneller je begint hoe eerder je klaar bent 
Met deze gedachte in je achterhoofd moet je wel echt gaan beginnen. Vind je school niet meer leuk? Denk er dan aan dat het nog langer gaat duren voordat je het eindelijk hebt afgerond.

Motivatie school

6. Kies een andere plek om te studeren
Het helpt zeker niet mee als je thuis aan het leren bent en je mobiel trilt de hele tijd. Een andere omgeving kan je daarbij helpen. Studeer bijvoorbeeld eens samen met een vriendin. Thuis blijven is ook een optie. Je kan er een gezellige ruimte van maken, precies zoals jij dat wilt.

7. Koop een leuke planner
Heb je je planner vol staan met van alles en nog wat? Dan wordt het tijd om een nieuwe aan te schaffen. Koop een planner of notitieblok die bij jou past en markeer dingen die belangrijk zijn. Op die manier maak je het voor jezelf ook overzichtelijker.

8. Doe iets productiefs aan
Tijdens het leren heb je een pyjama aan, maar je voert niks uit. Dit komt doordat je gewend bent te slapen in je nachtkleding. De kans is namelijk groot dat jij er dan ook onderuitgezakt bij gaat zitten of zelfs liggen. We snappen het, pyjama’s zijn nou eenmaal comfy. Helaas voor jou… je moet toch iets aantrekken wat je echt productiever maakt. 

9. Neem een goede break
Terwijl je keihard aan het studeren bent of aan je huiswerk zit, moet je af en toe jezelf even wat rust gunnen. Doe eventjes helemaal niks wat met school te maken heeft. Eet je favoriete tussendoortje en drink een warme chocomel of ga even lekker sporten. Plan dezelfde dag nog na het leren een leuk avondje met je vriendinnen. Zo wordt studeren weer leuk! 

Is je motivatie echt heel ver te bekennen? Ga dan een gesprek aan met je begeleider of mentor. Hij/zij kan je vaak ook weer wat motiverende tips geven. 

Beeld: iStock